2005. június 13. hétfő 23:43

Náday Katalin:

 

Zarándokúton Írországban,


a "zöld-szigeten"

 2005. május 2-11.

4. rész

  

Csütörtök - május 5.

Zarándok utunk harmadik napján elhagytuk dublini főhadiszállásunkat és nyugat felé vettünk utunkat. Estére el kellett érnünk a nyugati partokat, de azért útközben két helyen is megálltunk: először a Dublintól alig 30 km-re lévő „Pontifical University St. Patrick’s College” Maynooth-i épületénél, majd kb. félúton a több mint ezer éves Clonmacnoise-i kolostorközpont romjainál.

1.   Maynooth College – Campus

St Patrick's College-t 1795-ben alapították ír nemzeti szemináriumként. Az alapítás óta több mint 11000 papot neveltek benne. Sajnos az utolsó öt esztendőben Írországban is nagyon lecsökkent az évente felszentelt papok száma. 1896 óta teológiai, filozófia és kánonjogi fakultással egyetemként működött, 1910-től pedig már humán tárgyakat is oktattak az Ír Nemzeti Egyetem keretében. 1966-ban vették fel az első laikus hallgatót a College-ba. 1997-ben vált önálló nemzeti egyetemmé. Mára már kiegészült az egyetem egy konferencia-központtal is.

Mi a szemináriumi és konferencia-központi részt tekintettük meg.

Könyvtárát 1861-ben alapították, a gyűjtemény kb. 220 000 kötetet tartalmaz, melyből 22 000 régi/ritka könyv. Jelentős hungarika állománya is van kb. 2000 kötet, melyből 60 db 1801 előtti kiadvány - magyar és latin nyelven. A College könyvtára gael nyelvű hungarikákat is tartalmaz. Erről egy részletesebb leírást is mellékelek egy külön oldalon.

2.  Clonmacnoise

A kereszténységet Szent Patrik 432-ben hozta be az országba: a kolostorokban, ahol nemcsak szerzetesek hanem egyszerű emberek is éltek, virágzásnak indult a tudomány és a művészet. A Dublinból nyugatra futó ősi út és az észak-dél irányban folyó Shannon találkozásánál, a folyó egyik kanyarulatában, keresztutak találkozásánál alapította meg a VI. században Szent Ciaran Európa akkori legjelentősebb vallási és tudományos központját. A VII-XII. századig Írország elsőszámú kolostora volt. A viking támadásokat sorra kiheverte, de vezető szerepét a XIII. századra elvesztette. 1552-ben az angol katonák végleg kifosztották. Clonmacnoise ma is vonzza a zarándokokat, bár a középkori katedrálisnak és a nyolc templomnak már csak a maradványai láthatók, több tucat régi sírkő mellett. Különösen értékes a kolostor látogatóközpontjában felállított, a IX. század táján egyetlen kőből kifaragott, négy méter magas kelta kőkereszt, amelynek felületét bibliai jelenetek díszítik (Eredeti helyén, a temetőkertben másolata áll). A templomok romjai mellett két Kerek Torony, három Óriás Kereszt és a templomokat körülölelő régi kelta temető is figyelmet érdemel. Fennmaradt egy a VIII. századból származó kőlapokkal kirakott zarándok-ösvény is.

Éppen vacsorára értünk a következő három estén otthonunkká váló szállodába, így a napi szentmisét is csak este fél 9-kor tudtuk bemutatni a helyi plébánia-templomban.

 (A narancssárgával keretezett képek és szövegek mögött nagyított, vagy további képek találhatók!)

(folytatjuk)

Vissza a Magyar-Hon-Lap oldalára Vissza a beszámoló kezdő oldalára