Frissítve:2003.03.21. 11:55:34

ORBÁN VIKTOR IRAKRÓL, EURÓPÁRÓL

ÚJ VILÁGREND

Orbán Viktor brüsszeli tartózkodása során nyilatkozott a Hír TV-nek. Európának jelentős szerepet kéne játszania az új világrend kialakításában a jog, a nemzetközi jog, és az igazságosság védelmének az érdekében.

"Izgalmas és éles tanácskozásra készülünk, hiszen az Európai Néppárt ülésén részt vesznek azon államok miniszterelnökei is, akik nyíltan és határozottan támogatják a háborút, tehát a magyar kormánnyal egy sorban említhetők például a spanyol vagy az olasz miniszterelnök, és ott lesznek azok a miniszterelnökök, illetve az Európai Néppárt olyan alelnökei, ilyen volnék magam is, akik a béke oldalán vannak. Pl. az osztrák kancellár is részt fog venni, a luxemburgi miniszterelnök is ott lesz, ott lesz a holland miniszterelnök. Tehát egy, a világot ma foglalkoztató vita zárt körben és kicsiben megismétlődik az európai döntéshozók néppárti körében."

"A közvélemény nagyon jól tudja, hogy az ország lényegében, mármint Magyarország két részre szakadt, az egyik oldalon van a kormány és a választóknak mintegy 8%-a, akik helyeslik, hogy Magyarország részt vesz ebben a háborús szövetségben, és akik helyeslik azt is, hogy az amerikai külügyminiszter által közzé tett listán a háborút nyíltan támogatók között szerepel Magyarország is. A másik oldalon áll az ország 92%-a, az emberek 92%-a és az ellenzéki pártok is, nemcsak a Fidesz MPP, de úgy látom, hogy az MDF is, sőt a kereszténydemokratákat is ide sorolhatjuk. Így néz ki ma Magyarország. Ennek megfelelően, természetesen én a magunk álláspontját képviselem, ami egybe esik az ország közvéleményének 92%-val, tehát mindent megpróbálunk megtenni annak érdekében, hogy ez a háború minél kevesebb emberéletben tegyen kárt, minél előbb véget érjen, és valószínűleg arra is lesz lehetőségünk a mai tanácskozáson, hogy hosszan eszmét cseréljünk, hogy miként lehetne helyreállítani a megbomlott európai egységet. Ugyanis jól látható, hogy a megbomlott európai egység helyreállítása nélkül azok az emberek, azok a kormányok, az a gondolkodásmód, amely mellőzhetőnek tekinti az ENSZ felhatalmazását háborúk esetén, tovább erősödhet Európában."

"Európának az új világrend kialakításában a jövőben jelentős szerepet kellene játszania. A jog, a nemzetközi jog, és az igazságosság védelmének az érdekében. Hát erre fel kell készülnünk, mert Európa most még megosztottsága miatt nem alkalmas. A mai tanácskozás egy lépés talán egy egység helyreállításának irányába. Szerintem egy tanácskozással nem lehet egy olyan súlyos kárt meg nem történtté tenni, vagy helyrehozni, mint amilyet az ENSZ felhatalmazása nélkül indított háború jelent. Ma még nehezen látható be, ennek az USA és háborús szövetségesei által meghozott döntésnek minden következménye. Sokat kell ezen még gondolkodnunk az előttünk álló napokban és hetekben, de talán nem túlzás azt mondani, hogy egy új világrend bontakozik ki a szemünk előtt, amelyben bizonyos csoportok meglehetősen határozottan agresszíven próbálnak katonai erőt is felhasználva világgazdasági pozíciókat szerezni, és világpolitikai súlyukat növelni. Ez egy meglepően új helyzet Magyarország számára is. Magyarország ugyanis, amikor belépett a NATO-ba, azt gondolta, hogy a NATO által szimbolizált világrend mellett kötelezi el magát. Személy szerint ezzel a döntéssel én akkor is egyet értettem, hiszen a NATO egy kollektív védelmi rendszer. Eltelt néhány év, és most itt találjuk magunkat egy olyan helyzetben, hogy a háború, amely megindul, egyáltalán nem védelmi, hanem támadó, és szó sincs arról, hogy kollektív lenne. Ez egy új helyzet. Ezen az egész világon érdemes elgondolkodnia minden országnak, hogy végül is milyen helyet tud elfoglalni ebben a kibontakozó új világrendben."

* * *

Orbán Viktor a brüsszeli EPP-csúcstalálkozón arra kérte az Európai Unió tagállamainak néppárti miniszterelnökeit, hogy támogassák Magyarország csatlakozásának jóváhagyását a nemzeti parlamentekben.

Az EU tagállamaiban azt követően ingott meg a bizalom a magyar kormány iránt, hogy az vállaltan a nemzetközi felhatalmazás nélkül indított amerikai katonai akció mögé állt. Az Európai Néppárt alelnöki tisztségét betöltő volt miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar polgárok túlnyomó többsége a béke mellett áll, míg a kormány és a lakosság elenyésző kisebbsége háborúpárti. Orbán Viktor felszólalásában szorgalmazta a megbomlott európai külpolitikai egység helyreállítását is.

(www.orbanviktor.hu)

 

A

vissza Vissza a kezdőlapra