Hírek, vélemények

Kovács Giczy találkozó lesz. Kovács László az MTI-nek megerősítette: informálisan már a KDNP több vezetőjével tárgyalt. - Giczyéknek ez a lépése tovább gyengíti a pártot, bár a tagok egy része újságírói kacsának fogja értelmezni a hírt. Mások a Miklósok útján a kisgazdák felé fordulnak, MDF vagy MIÉP irányt vesznek. Az MKDSZ nem vesz át automatikusan mindenkit, de a történelmi KDNP hídján kész a befogadásra is, továbbá készül a tKDNP-MKDSZ együttműködés új formáinak kialakítására.

A régiók és a Széchenyi terv. Uniós bírálatként értékelték az ellenzéki lapok Hans Beck úrnak minapi kijelentéseit. - Az EU volt magyarországi képviselője azonban már nem EU alkalmazott. Épp ellenkezőleg, Torgyán József vidékfejlesztési miniszter felkérésére vezeti a magyarországi régiók brüsszeli képviseletét. A magyar adófizetők pénzéből él, s az a feladata, hogy a régiók fejlesztésére minél több támogatást szerezzen az Uniótól. Arról nem szólnak a hírek, hogy menyire volt eredményes eddigi munkája. Kinevezése óta azonban most hallottunk róla először. Hogy mégis Uniós bírálatról írtak a manipulátorok? Valamivel alá kellett támasztaniuk Horn aggodalmát: nem az EU felé vezető úton vagyunk.
Nyilatkozata, miszerint "szeretném végre azt látni, hogy a régiók valóban pénzügyi forrásokat kapnak" legalább két szempontból durva hiba. A magyar régiók nem jelentek meg, mint új közigazgatási egységek. A fejlesztési pénzek nem kis része azonban a statisztikai-tervezési régiók szintjére került. Beck úrnak tehát meg kell tanulnia: a látás előfeltétele, hogy nézni is kell. Nem árt gondolkodni sem, mielőtt valaki beszélni kezd. Kérdés, hogy Torgyán miniszter úr mennyire ragaszkodik hozzá, s milyen szerződéssel alkalmazta.

Ismét Hágában? A Duna sorsáért aggódó civil szervezetek azon igyekeznek, hogy a téma visszakerüljön a Hágai Bírósághoz. - Orbán Viktor minapi kijelentése megkönnyítheti ezt. Magyarország ugyanis kész ismét Hágába menni, ha a szlovák fél nem fogadja el kompromisszumos javaslatát.

Haider és Busek Benesről. Busek volt osztrák alkancellár a csehek felé engedékeny nyilatkozata koalíciós feszültséget okozott Ausztriában. - Noha a vita megoldódni látszik, mi sem mehetünk el szó nélkül az ügy mellett. A kifogásolt engedékenység részben a Benes-dekrétumokra vonatkozik. Mint tudjuk ebben a kérdésben a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja is kompromisszumot kötött. Ez a formailag máig hatályos rendelkezés sok durván diszkriminatív, magyar és német ellenes részt tartalmaz, ezek érvénybe tartásával nehéz lesz az Unió tagjává válni.
Az osztrák politikusok, mind a jobb, mind a bal oldalon természetesnek veszik, hogy csak akkor tudnak ezen országok befogadása mellett szavazni, ha a jogszabályba foglalt megkülönböztetés megszűnik. A problémát fokozza, hogy a Benes-dekrétum a csehek és a szlovákok szemében sokkal több, mint valami bosszú országuknak a II. világháború alatti feldarabolásáért. Nehéz lesz megtalálni a megoldást. Nagy kár, hogy a rosszhírű Szabadság Párt állította most élére a kérdést, mert ezzel sokak szemében szalonképtelenné vált az ügy. Pedig a dekrétum számos része összeegyezhetetlen az emberi jogokkal, amelyeket sokan Haidertől féltenek.

Surján László
Vissza a kezdőlapra