Hírek, vélemények

Miként diktatórikus a miniszterelnök?

Számtalanszor halljuk: az új kormány, különösen a fiatal miniszterelnök, a túlzott hatalomösszpontosítás híve, szinte diktátor, aki lábbal tiporja a hagyományt és a demokráciát.
A Heves Megyei Hírlap 2000. július 31-én megjelent számában áttekintést adott az egyes képviselők 1999 évi szavazásairól. (Mit mondjak, nem siették el.)
Ennek során alcímben is kiemelten szerepeltették, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr tíz alkalommal a saját frakciójának véleménye ellen szavazott. Ez a tíz alkalom mintegy 2300 szavazási alkalomból adódott. Százalékosan nem jelentős. Arra azonban elég, hogy cáfolja a diktátorsággal való eszement vádaskodást.

Valóban értelmetlen volt a vita

A parlament mai rendkívüli ülésén több éves dolgokról vitázott, s ráadásul olyan felvetések alapján, amelyekről többen, például Szalay képviselő úr (SZDSZ) is bizonyították, olyan hiteltelen adatokat tartalmaz, amelyek miatt az egész "vallomás" kétségbe vonandó. Igaz. Ám akkor miről vitázunk? Az MSZP kormányellenes élt adott korábbi megnyilatkozásainak és részben mostani felszólalásainak is, ezért a Fidesz  rámutatott az előző kormány felelősségére.
Délután a teremben változó számban 45-60 szocialista képviselő tartózkodott, tehát a vitanap kezdeményezői sem voltak jelen. A többi frakció részéről még gyérebb volt a részvétel. A mai nap az országgyűlés történetének feledhető része lesz. Nem a szervezet bűnözués visszaszorításával, hanem egymással foglalkoztunk.

Visszautasított szabaddemokrata akció

Magyar Bálint a köztársaság elnökéhez fordult, hívjon össze hat párti tárgyalást a parlamenti légkör megjavítása céljából. Mádl Ferenc visszautasította a kezdeményezést, mondván, hogy Magyarnak nem voltak valós érvei. A parlamenti légkör valóban rossz, de ezen csak a kákán is csomót kereső ellenzék tudna változtatni.
 
 

Surján László

Vissza a kezdőlapra