Az MSZP régi új partnere: a Munkáspárt
Már nem titkolják: Kovács - Thürmer közösen Fehérgyarmatért


Aki alaposan elemzi a választási eredményeket, könnyen nyomára bukkan annak, hogy a Munkáspárt hű csatlósa a szocialistáknak.
Nyíltan azonban nem közeledett egymáshoz a két testvérpárt. 1998-ban módja volt Hornéknak bejuttatni az "anyapártot" a parlamentbe: elég lett volna, ha nem indulnak a második fordulóban megismételt két megyei listán. Akkor még felháborodva utasították el az ajánlatot.
Ma Kovács László gond nélkül kampányol Fehérgyarmaton a közös jelölt mellett Thürmer Gyulával. Lelke rajta, ez még lehet, hogy javítja is az - összefogás hiányában nem nagyon jó jobboldali - esélyeket.
Gyanítható azonban, hogy a Magyar-Hon-Lap olvasói ritkán forgatják az "A Szabadság" című munkáspárti hetilapot. Nem is buzdítunk rá senkit.
Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy az a hang, amivel ebben az orgánumban találkozunk, a parlamentben is megszólal. Mégpedig nemcsak az MSZP, hanem olykor az állítólag független politikát folytató SZDSZ soraiból is. A Szabadság egyik februári száma például Sikertelen külpolitika címmel közölt le egy SZ. T. szignójú írást.
A számunkra névtelen munkáspárti tollnok kifogásolja a nagyköveti személycseréket. Szerinte a legfontosabb állásokba "levitézlett MDF-politikusok és új Fidesz káderek kerültek." - Kérem tehát azokat, akik a messzi Amerikából nézik az itthon történteket, hogy ne támadják a magyar külügyminisztert azért, hogy elmulasztotta a szükséges személycseréket.
Fontos jellemzője - írja SZ.T. - a kormány politikának a tizenöt milliós magyar nemzet emlegetése, a történelmi múlt egyoldalú beállítása… -  Ez nem kíván kommentárt, csupán bizonyíték: a Munkáspárt valóban egyenes folytatója a korábbi nemzetáruló politikának.
Más: "Ukrajnával a politikai és gazdasági kapcsolatok takaréklángra kerültek: e nagy szomszédos ország irányában nem beszélhetünk említésre méltó magyar kezdeményezésről." - A valóság az, hogy az első polgári kormány Ukrajna politikája évtizedekre megalapozta a jó viszonyt, például a gyors elismeréssel, az első kievi nagykövetség felállításával. Most pedig először járt hivatalos látogatáson magyar miniszterelnök Ukrajnában, s folytatott igen sikeres és sok reményt keltő tárgyalásokat egy lassan modernizálódó, az orosz medve árnyékától szabadulni vágyó szomszéd ország vezetésével.
Idézni még sokat lehetne, de kár tovább. Kár lenne azonban ennek a valóságtól a múltba menekülő, ám szemtelen, agresszív és hazug erőnek a támogatottját bent látni a parlamentben. Pedig a kisgazda - MDF viszály könnyen ezt segíti elő.
"Világ proletárjai, egyesüljetek" hirdeti a munkáspárti hetilap, jelezve, hogy nem változtak az idők. Mi pedig üzenjük: magyar szociáldemokraták, - ha vagytok - határolódjatok el a múlt vörös és véres árnyától. Elhatárolódás nincs, közös kampány van.
 

Vissza a kezdőlapra