Ismét Vladimir?
Az ismeretlen Putin

Nem újdonság, hogy Moszkvát olyan ember irányítja, akiről a világ keveset tud. Ez a helyzet most Putin esetében is, de a jég megtörni látszik. Április végére várható egy személyes vallomásokat is tartalmazó könyv megjelenése, amelynek címe: Az első személy: Vladimir Putin.
Addig minden bizonnyal valóban ő lesz az egyes szám Oroszországban. (Vita csak azon van, kell-e második forduló.) A Newsweek már előzetesen részleteket közölt az említett könyvből, az alábbiakban ennek nyomán ismertetünk néhány gondolatot.

Gyerekkorában anyja - a párttag apa háta mögött - megkereszteltette. 1993-ban a leningrádi Városi Tanács küldötteként Izraelbe utazott. Ekkor anyja odaadta keresztelői keresztjét, hogy áldassa meg. Miután ez megtörtént, felvette a keresztet, s máig le sem vette.
Nagyapja szakács volt, először Leniné, majd Sztálin egyik dácsájában szolgált. Sikerült túlélnie.
Amint közismert, Putin KGB-s volt, mégpedig önként ment, kém szeretett volna lenni.
Számára is Afganisztán jelentette a fordulópontot. Az összeomlást Kelet-Németországban érte meg. Egyszer, 1989-ben hatalmas tömeg vette körül a követséget. Putin felhívta az ideiglenesen épp ott állomásozókat, akiktől a következő választ kapta: "Nem tehetünk semmit, ha Moszkva nem rendelkezik. És Moszkva hallgat." Ha Moszkva ilyenkor hallgat, az Unió már nem is létezik - vélte.
Oroszország viszont megmaradt. Nem mindennapi gondok között, de létezik. Putin egyszer - igaz családi körben, de valódi megmentőnek bizonyult. 1996-ban kigyulladt a dácsájuk, s nagyobbik lányát neki kellett kimentette az égő házból. Sikerült.
Vajon most, ha megkapja a főhatalmat, sikeres lesz-e? Felfogása szerint a csecsen szeparatizmus egész Oroszország jövőjét veszélyezteti, s ebben valószínűleg igaza is van.

A csecsen kérdésben tett határozott lépései népszerűvé tették. Ami jelöltként sikert hozott számára, az elnökként megkeserítheti az életét.
Rendkívüli életút, már eddig is. Megérdemli, hogy odafigyeljünk rá. Mellesleg a mi sorsunkat is befolyásolja a folytatás.

SL
Vissza a kezdőlapra