Szennyezés szennyezést követ a Tiszán
 

Romániából ismét nehézfémmel szennyezett víz jutott a Tisza magyarországi szakaszába tegnap reggel. A román illetékesek azonban állítják: nem történt újabb szennyezés, a mostani ólommal, rézzel és cinkkel szennyezett hullám a március 10-én bekövetkezett gátszakadás következménye. A mostani fémszennyezés - amely feketés-szürkés színű, és szabad szemmel is jól látható - két hullámban érkezett Magyarországra, szakaszonként 25 kilométer hosszúságban.

Vácz Sándor, a Felső Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki munkatársa elmondta: valamelyest enyhít a körülményeken, hogy jelenleg a Tisza a medrében van. A tegnapi debreceni magyar-román-ukrán vízügyi kormánymeghatalmazotti tárgyalás után Hajós Béla, a magyar küldöttség vezetője elmondta: a román fél szerint a 10-én kitört víztömeg jelentős mennyiségű hordalékot, uszadékot hagyott hátra a mederben és az ártérben. Feltehetően ennek hatása az a második szennyező hullám, ami Magyarországot és Ukrajnát most elérte. Liliana Mara, a román delegáció vezetője közölte: felhívták a térségben lévő bányavállalatok figyelmét a tározók szigorúbb ellenőrzésére. Szerinte közös intézkedési tervet kell kidolgozni a hasonló helyzetek megelőzésére.

A Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere, Kósa Lajos szerint kiegészítésre szorul a magyar- román alapszerződés. Szerinte a dokumentumot olyan passzussal kell kiegészíteni, amely tartalmazza, hogy a két ország felelősséget vállal a másik országnak okozott károkért. Kósa Lajos szerint a Tisza vízgyűjtő területén Romániában számtalan olyan üzem van, amely nem felel meg a biztonságos működés követelményeinek.

A Környezetvédelmi Minisztérium háromoldalú, magyar- román-ukrán miniszteri találkozót kezdeményezett - nyilatkozta Pepó Pál tegnap Vásárosnaményban. A miniszter elmondta: a tárca a nemzetközi szervezetekhez is felhívással fordult, és kérte, tegyenek meg mindent azért, hogy Romániából további szennyeződések ne érhessék a folyókat.

Az ENSZ-szakértők az Európai Unió szakembereivel közösen mintát vettek a Tiszán levonuló újabb szennyeződésből - mondta Szőke Sándor, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója. Az első szennyezésből vett vízminta vizsgálata már befejeződött. Az elemzés során réz, ólom és cink volt a folyóvízben, de oldott állapotban a határérték alatti mértékben.

A védelmi bizottságok ismét felszólították a lakosságot, hogy kerüljék a vízzel a közvetlen érintkezést. Még az állatokat se itassák a folyóból vett vízzel, s ne használják azt mezőgazdasági célokra sem. Az ártéri ásott kutak használatától is tartózkodni kell, ugyanis a folyó esetleges áradása miatt a szennyező anyag kikerülése nem akadályozható meg.

A szennyezés tegnap a délután ért el Szolnokra. A hatóságok folyamatosan ellenőrzik az ivóvíz minőségét. Mint mondták: emberi fogyasztásra alkalmas.

- Az ukrán környezetvédelmi minisztérium keresetet készít elő Romániával szemben a borsabányai baleset következtében a múlt hét végén a Tisza ukrajnai szakaszába kerülő nehézfémszennyezés okozta károk megtérítésére - nyilatkozta Anatolij Poljanovszkij, a kárpátaljai környezetbiztonsági főosztály vezetőjének helyettese a kijevi Deny napilap keddi számában.

Mark Higgie, az Ausztrál Államszövetség budapesti nagykövete kedden egy miskolci sajtótájékoztatón kijelentette, hogy országa segítséget nyújt Magyarországnak a tiszai ciánszennyezés okozta katasztrófa kártételeinek felszámolásához, a folyó mielőbbi rehabilitációjához. Mint emlékezetes, a Románia területéről érkező szenynyeződés a Szamos mentén működő Aurol nevű román-ausztrál magántársaság derítőjének gátszakadása miatt érte a folyót. A segítségnyújtás részleteire vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy főként technikai, technológiai segítségadásra készülnek nemzetközi együttműködés keretében. Arra a kérdésre, hogy az Aurol társasággal szemben milyen szankciókat alkalmaznak, a nagykövet úgy válaszolt: kormánya nem vállalhat felelősséget egy magántársaság elítélendő tetteiért, erre megvannak a nemzetközi jogi szankciók.

Tavaly március 15-én, az ünnepség után a Tiszaliget gátjának védelmére szólította fel a sajtó útján a város lakóit Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. Idén rendkívüli sajtótájékoztatóra várta a média munkatársait a polgármester, hogy tájékoztathassa a város lakosságát a tiszai szennyeződés várható következményeiről. A polgármester bejelentette: újból felállította az önkormányzat azt az operatív törzset, amely elemzi a katasztrófahelyzetet, s szükség esetén megszervezi a védelmi bizotságot. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója, Háfra István elmondta, hogy 14-én az ausztráliai nagykövettel az ENSZ által delegált, és a hazai vízügyi szakemberekkel együtt megtekintették a vízminta-vételezést, illetve a cianidszennyeződés következményeit. A Tiszából vett mintákat Svájcban elemzik részletesen, s az eredményektől függően kívánnak segíteni a folyó regenerálódásában.
 

Vissza a kezdőlapra