Röviden

Kevesebb halál, több születés

A korábbinál kisebb mértékben, 5,5 ezrelékkel csökkent az ország lakosságának lélekszáma az első negyedévben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint kevesebb a halálozások száma, és folytatódott a születések lassan emelkedő üteme. Az előzetes adatok szerint 2000. első három hónapjában 6.141 pár kötött házasságot, 23.828 gyermek született és 37.581 ember halt meg. Az idei év első negyedévében 16,5 százalékkal nőtt a házasságkötések száma az 1999. év azonos időszakához képest. A márciusi születések száma alig haladta meg az elmúlt évit, de összességében az idei év első három hónapjában 766 gyermekkel született több, mint egy évvel korábban. Számottevően csökkent a halálozások száma, az előző év első negyedévéhez viszonyítva 2.632 fővel, 6,5 százalékkal haltak meg kevesebben. Idén január-márciusban 13.753 fővel fogyott a népesség lélekszáma, de ez 3.398 fővel, csaknem 20 százalékkal volt alacsonyabb, mint 1999. első negyedévében. Az ország népességének lélekszáma 10 millió 29 ezer fő volt a vizsgált időszak végén. A MHL már a januári-februári adatok alapján felfigyelt a lassú javulásra, örülünk, hogy a trend folytatódik!

Nógrádi László letette a miniszteri esküt

Szeretettel gratulálunk az új miniszternek, aki tegnap, miután a parlament üléstermében letette a hivatali esküt, bensőséges kis ünnepség keretében átvette a köztársasági elnöktől megbízó levelét is. Június 1-én lép hivatalba.

Újabb MKDSZ-tag lesz politikai államtitkár

Szemkeő Judit, az Oktatási Minisztérium jelenlegi közigazgatási államtitkára a Szociális és Családügyi Minisztériumban politikai államtitkárként dolgozik majd, ha ezt a kormányfő is jóvá hagyja. Harrach Péter, szociális és családügyi miniszter elmondta, hogy azért esett a választása Szemkeő Juditra, mert a kormányban kevés a nő, és a tárcához tartozik a Nőképviseleti Titkárság, amelynek feladata a nemek közötti esélyegyenlőség javítása. Szemkeő pártonkívüli, közigazgatási funkciói mellett csak az egyesületi jellegű MKDSZ-ben való részvétellel voltak összeegyeztethetők. Jelenlegi előrelépése tovább erősíti a Fidesz-MKDSZ szövetség néppárti jellegét.

Tíz évvel ezelőtt alakult meg az első szabadon választott magyar kormány

Boros Péter meghívására május 22-én este találkoztak a volt kormány miniszterei. Noha a volt kormánytagok között jelentős politikai távolságok alakultak ki, mégis képesek voltak baráti együttléten emlékezni az elmúlt tíz évre. Különösen meleg szeretettel köszöntötték Mádl Ferencet, köztársasági elnökjelöltünket.
 

Vissza a kezdőlapra