Hírek, vélemények

Mádl Ferenc köztársasági elnökké választását helyesli a magyar társadalom 65 százaléka. Nem támogatja őt 7 % és van 28 százaléknyi bizonytalan. A lakosok 35 százaléka pozitív változást vár, 32 százalék szerint nem lesz ilyen, a több nem tud véleményt formálni. - Ez utóbbi adat nem felel meg annak a népszerűságnek, amely a korábbi közvéleménykutatások szerint a leköszönő elnökre irányult. Még az MSZP szavazók egy harmada is pozitív változást remél az új elnöktől. Az MSZP szavazóinak 73 százaléka támogatja Mádl Ferenc megválasztását. Velük ellentétben az MSZP néhány képviselője vonakodik, sőt a külföldi követek előtt hibás döntésnek állítja be az MSZP elnökségének Mádl támogatására felhívó határozatát.Ismét Pusztai Erzsébet lett az MDNP elnöke. Megválasztása utáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az MDF és a Vállalkozók Pártjának részvételével Uniót hoznak létre. Szóhasználatában az Unió nem egyesülést, hanem összefogást jelent, amennyiben a résztvevő pártok megtartják szervezeti önállóságukat. A választásokon azonban nem a pártok, hanem az Unió indul majd. Várhegyi Attila, a Fidesz nevében üdvözölte az MDNP tisztújító küldöttgyűlését, és a polgári erők együttműködésének jelentőségét hangoztatta. Az MKDSZ üzenete is azt fejezte ki, hogy itt az idő a szoros és hatékony összefogásra. - Az Uniónak akkor van létjogosultsága, ha eléri az öt százalékos küszöböt.


A MDNP-vel egy napon, május 27-én tartotta a KDNP is választmányi ülését. Döntésük szerint a KDNP megtartja önállóságát, de az öt százalékos küszöböt egy pártszövetség keretében akarja elérni. - Kérdésünk: szövetségben, de kivel?

A napokban ketten is hangoztatták, hogy a mai politikát nem a bal és jobb szembeállás jellemzi. Az egyik kijelentés Herényi Károlytól származott, aki szerint a konfrontatív és a békülékeny pártok közötti eltérés a meghatározó. A másik hasonló tartalmú, de a jobb és bal ellentétet a szociálisan el kötelezettek és el nem kötelezettek közötti ellentétre felváltó üzenet Giczy Györgytől származott. - A párhuzamos jelzés csak nem egy új összefogást takar? Herényi üzenete az FKGP-re volt kihegyezve, azzal vádolva az úgymond eredménytelen kisgazdákat, hogy nehezen viselik az MDF sikereit. Mi szerencsétlennek érezzük az MDF és a FKGP között kirobbant immár tartósnak tűnő szócsatát. Annyi komoly feladat vár a politikára, miért kell egymással foglalkozni? Egyébként politólógialag igaz, ma nincs bal és jobb szembeállás, hisz a bal oldalt nem képviseli senki.

Meghaladta a hat százalékot a gazdasági növekedés. Ez egyben azt jelenti, hogy közeledünk a hét százalék felé.
Ha a Széchényi terv képes lesz a magyar vállalkozókat is helyzetbe hozni, ez a bűvös szám is elérhető. - Várhatjuk azokat a szakértőket és politikusokat, akik a növekedés ártalmairól fognak felvilágosítani. Emlékezzünk: a választási program azt állította, hogy hét százalékos növekedés kell, hogy belátható időtávon elérjük az EU átlagát. Derék ellenzékünk, - állítólag nem a jobb és bal tengely szerint - azt állította, hogy hozzá nem érő álmodozók vagyunk. Most hallgatnak, nyilván keresik a megfelelő ellenszöveget.


Vissza a kezdőlapra