Hírek - Vélemények

Belátható időn belül nem változik a gyógyszerek ára, ezért nincs ok arra, hogy a lakosság felvásárlásba kezdjen a patikákban - jelentette ki Gógl Árpád. Az egészségügyi miniszter tájékoztatóján utalt a Gazdasági Versenyhivatal bejelentésére, mely szerint eljárás indul azon gyógyszer-gyártók ellen, amelyek csütörtökön egyoldalúan bejelentették, hogy július 1-jén 8,5 százalékkal megemelik áraikat. A GVH indoklása szerint alapos a gyanú, hogy ez a bejelentés ütközhet a versenytörvénynek a gazdasági versenyt korlátozó, megállapodást tiltó előírásaival. A Versenyhivatal intézkedése érinti a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségét, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületét és a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesületét. - Ha a Versenyhivatal valóban lép, először avatkozik be látványosan a lakosság érdekében. Mint tudjuk, versenyre szükség van, de tisztességre is. A vita mögött sok egymásnak ellentmondó érdek húzódik meg. Hosszú távon a gyógyszerpiac minden szereplőjének jól kell járnia. A probléma valós gyökere az alacsony magyar bérszinvonal, ennek rendezéséig minden megoldás csak toldozgatás-foltozgatás.

A Pénzügykutató Rt. az év egészében az 5,5 százalékhoz közelítő GDP-növekedést vár. Petschnig Mária Zita elmondta: az első negyedévi prognózishoz képest felfelé módosították az ipari termelés bővülésére vonatkozó előrejelzést, 11-12 százalékról 13-14 százalékra. Az erőteljes növekedés és a javuló egyensúlyi mutatók mellett középtávon aggasztónak tartják a lakossági megtakarítások csökkenését, ezzel párhuzamosan a lakossági hitelállomány bővülését. Az intézet munkatársai szerint a benzinár körül kialakult helyzet sokkal inkább politikai hisztéria, semmint közgazdasági veszély. A magyar gazdaságot ugyanis nem rengette meg a magas világpiaci olajár, még a mintegy 2 százalékos cserearány romlással együtt sem. - Nem sok szó esik itthon arról, hogy a magyar forintnak az euróval együtt történő gyengülése milyen mértékben növeli az exportot, s mekkora haszon csapódik le ebből. Az mindenesetre árulkodó jel, hogy a dollárral szembeni értékvesztés nem keltett különösebb pánikot az euró övezetben, ám Tony Blair épp most kezdte meg az euró bevezetésének előkampányát.

Az ország mind a 19 megyéjében lesz gazdatüntetés a jövő szerdán és csütörötkön - közölte a megmozdulást előkészítő bizottság képviselője. Tóth István elmondta, hogy szerdán Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala, Tolna, Bács-Kiskun, Nógrád és Heves megyében vonulnak az utakra a gazdák, csürtökön pedig Somogy, Fejér, Baranya, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lesz tüntetés. A demonstráció mindenütt félpályás útlezárással jár délelőtt 8 és délután 3 óra között. Budapesten nem terveznek mezőgazdasági demonstrációt, és a fővárosba bevezető utakon közvetlenül sem lehet majd mezőgazdasági gépekkel találkozni. A tüntetésen összesen 3.500 mezőgazdasági gép és szállítójármű, továbbá mintegy hatezer ember vesz majd részt előreláthatólag. - Vajon miért két nap? Netán ugyanazok lesznek jelen mind a kétszer?

A Legfelsőbb Bíróság nemrég jogellenesnek ítélte a Mozdonyvezetők illetve a Vasutasok Szakszervezetének két évvel ezelőtti, decemberi, kétnapos figyelmeztető sztrájkját. A Vasutasok Szakszervezete azt szeretné, ha itthon is érvényesülnének a "sztrájkjoggal kapcsolatos nemzetközi jogi normák". A vasutasok úgy vélik, a döntés több ponton sérti az Alkotmányt, jónéhány tényt figyelmen kívül hagy, és ha ez a joggyakorlat folytatódik, bizonytalan jogi helyzetbe kerülhetnek mind a munkaadók, mind a munkavállalók. - A szakszervezet nemzetközi fórumokhoz fordul. Ha alkotmányellenességet vél,  miért nem itthon akarja rendezni az ügyet?

A Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós az anyaországi régió teljes jogú pénzügyi aláírójának éppen azt a Gidai Erzsébetet (képünkön) bízta meg, akinek a nevéhez fűződik a Trianonról megfogalmazott, vitatott határozat. Az MVSZ új elnökével az együttműködést megtagadó elnökségi tagok azért is akarnak újabb közgyűlést, mert szerintük a múlt heti küldöttgyűlésen határozatképtelenség miatt nem tudták elfogadni a szervezet költségvetését és nem tudták megválasztani az elnökhelyettest. Patrubány Miklós úgy nyilatkozott: kész újra elfogadtatni az MVSZ költségvetését, ha bebizonyosodik, hogy valóban érvénytelen volt a korábbi szavazás. - Mindez a legrosszabb gitt-egyleti hagyományt eleveníti fel. Egy ilyen jeltős szerepet vállaló egyesületben nem lett volna szabad ilyen mélyre zuhanni. Felmerül a kérdés: szabad-e közpénzekből támogatni a Világszövetséget??

Az MSZP parlamenti képviselőcsoportja szerint hibás a Fidesz-Magyar Polgári Párt családpolitikájának kiindulópontja, mert Magyarországon kisebbségben vannak a háromgyerekes, kétkeresős típusú családok. Kiss Péter frakcióvezető-helyettes, ügyvezető alelnök álláspontját indokolva elmondta, hogy idehaza 400 ezerre tehető azoknak a családoknak a száma, amelyekben egy szülő, illetve egy kereső van, és ők azok, akiket igazán segíteni kellene. - Az MSZP álláspontja pontosan megmutatja mennyire érték mentes, azaz értéktelen a szocialisták gondolkodása. Minden gyermeklélektani elemzés kimutatja, hogy az egyszülős családban felnőtt gyermek hátrányos helyzetű, szellemi, lelki, sőt testi fejlődése sem zavartalan. Ezen nem lehet segíteni azzal, hogy valamivel több pénzt adunk. Nem szabad viszont bátorítani az embereket olyan családmodell többlettámogatásával, amely káros a gyermekre nézve. A kormány maga nem válogat családmodellek között, tiszteli az állampolgárok szabad döntését. Támogatását egyedül a gyermekszámtól teszi függővé, ami nem diszkriminatív, viszont logikus. A hol több a gyerek, nagyobb a szükség.

Kovács László elképzelhetőnek tartja, hogy a 2002-es választásokon, meghatározott helyeken közös jelölteket állítsanak a SZDSZ-szel. Ugyan a két ellenzéki párt elnöke abban egyetért, hogy a jelenlegi koalíciót le kell váltani, az SZDSZ mégis elzárkózik a közös jelölt állítástól. A szabaddemokraták ugyanis úgy vélekednek, hogy komoly eséllyel indulnak majd a következő országgyűlési választásokon. - A politikai éleslátás makkos vágyaknak esett áldozatul.
 
 

Vissza a kezdőlapra