Röviden
 • NATO parancsnoki értekezlet, először Magyarországon
 • Bármikor lehet újabb baleset
 • Kié Csillebérc?
 • A GVH versenyfelügyeleti eljárást indít a Mol ellen
 • Párt alapítását tervezi Farkas Flórián
 • Gyógyszerár-tárgyalások
 • NATO parancsnoki értekezlet, először Magyarországon

  A dél-európai parancsnokság parancsnoki értekezletén a déli régiókhoz tartozó NATO tagországok - köztük Magyarország - haderőnemi és összhaderőnemi parancsnokai, illetve a KFOR és az SFOR parancsnokai vettek részt.

  Az Észak-atlanti szervezet dél-európai parancsnoka szerint meghatározott feladatokra a NATO kötelékében is alkalmasak lehetnek a felújított MIG-29-esek. Körülbelül 2006-tól, azaz a magyar hadsereg reformjának harmadik szakaszától a NATO szívesebben látna más, esetleg új vadászgépeket honvédségünknél.

  Alaptalanok tehát az USA budapesti nagykövetének a MIG 29-esek felújítását kritizáló megjegyzései.  Bármikor lehet újabb baleset

  Gönczy János a Tisza-Szamos Kormánybiztosi Hivatal vezetője a Nagybánya környéki Herzsabányán történt környezetszennyezési baleset színhelyén tett látogatása után elmondta, hogy a máramarosi bányaüzemek háza táján látottak egyáltalán nem nyugtatták meg. Az itteni bányaüzemek technológiája elavult, ércmosóinak csőrendszere és berendezése erősen korrodált, a baleset bármikor megismétlődhet. Az ismételt környezetszennyezéssel fenyegető helyzetből csak úgy lehet kiutat találni, hogy az Európai Unió környezetvédelmi biztosának átadott és a potenciális veszélyforrásokat feltüntető lista alapján nemzetközi erőfeszítéseket tesznek ezek felszámolására, biztonságos felügyeletére. Ennek érdekében szükségesnek mutatkozik egy szlovák-ukrán-román-magyar nemzetközi program kialakítása, melynek alapján pénzügyi támogatásért lehet folyamodni az Európai Unióhoz.

  A Romániai Magyar Szó című bukaresti napilap csütörtöki száma rámutatott: Tom Garvey EU-képviselő "magatartásából,, biztatásából az a felelős törekvés olvasható ki, hogy Európa segít ugyan a keleti szegény körzetnek a nem olcsó környezetvédelmi munkálatokat elvégezni, de ehhez jónak látna például egy, az egész tiszai vízgyűjtő területre integrált intézkedési és fejlesztési programot. Ilyent Magyarország már április elején javasolt, de az ötlet éppen a román fél részéről nem talált megértésre. "Pedig Európa az ilyesmire - az együttműködésre - adja szívesen a pénzt, nem a steril vitákra" - áll az idézet a lapban.

  Kérdés, hogy a választások előtti Románia képes-e Magyarországgal korrekt és távlatos együttműködésre.  Kié Csillebérc?

  Az Ifjusági és Sportminisztérium sajtófőnöke, Morvai Katalin azt az utóbbi időben több újságban is megjelent állítást cáfolta, amelyek szerint az úttörőszövetség az elmúlt 11 év alatt az ingatlant elbirtokolta. A sajtófőnök emlékeztetett arra, hogy a tárca vezetője nemrég sajtótájékoztatón ismertette álláspontját. Deutsch Tamás akkor kifejtette: a gyermektábort korábban kezelő Kommunisták Ifjúsági Szövetsége (KISZ) 1989 júniusában azért nem adhatta át az ingatlant a Magyar Úttörők Szövetségének, mert a KISZ akkor már nem létezett, a szerződést aláíró Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) pedig nem jogutódja a szervezetnek. A tárca álláspontja szerint az ingatlan tulajdoni és kezelői joga a KISZ 1989. április 22-i megszűnését kimondó határozattal visszaszállt az államra.

  Tragikomikus, hogy a parlamentben épp azok szónokolnak jogállamiságról, akik semmitől sem riadtak vissza a vagyonátmentések idején.  A GVH versenyfelügyeleti eljárást indít a Mol ellen

  Kázmér, a MAK jogi képviselője szerdán közölte, hogy átvette a GVH határozatát a Mol Rt. elleni versenyfelügyeleti eljárás elrendeléséről. A GVH határozata szerint a Mol ellen a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvénybe ütköző magatartásának valószínűsítése miatt indul eljárás. A pontos tényállás meghatározása folyamatban van. A GVH eljárást elrendelő határozata ellen jogorvoslatnak helye nincs. A versenyfelügyeleti eljárás keretében tárgyalást kell tartani és azt 90 napon belül - vagyis 2000. december 1-ig - határozattal le kell zárni.

  A Magyar Autóklub emlékezetes és sikeres fellépése az irreális autópálya díjak ellen biztatás arra, hogy ez az akció is sikeres lesz.  Párt alapítását tervezi Farkas Flórián

  A Lungo Drom és az Országos Cigány Önkormányzat elnöke elmondta: nem cigány pártot akarnak szervezni, hanem egy olyan szegénységellenes mozgalmat, amelyben azok is megtalálják helyüket, akiknek az érdekeit most senki nem képviseli a parlamentben. Farkas Flórián szerint a 850 ezer magyarországi romából 450 ezren szavazásra jogosultak, a Lungo Dromnak pedig már most több tagja van, mint a legnagyobb magyar pártnak.

  Az új párt érdekes színfoltja lehet a magyar belpolitikának. A szervezkedés feltehetően az SZDSZ-től és az MSZP-től vesz el szavazatokat. Ám ettől függetlenül is természetesnek kell tekinteni ezt az igényt, hiszen hasonló jogokat és lehetőségeket követelünk a határon túli magyarok számára.  Gyógyszerár-tárgyalások

  A szabadalommal nem védett, egymással helyettesíthető készítmények árajánlatai zárt borítékban érkeznek. Az ajánlatbontás nyilvános, az adatokat számítógép összesíti. Így választják ki a támogatás alapjául szolgáló, legolcsóbb készítményt. A legalacsonyabb árhoz képest 20 százalék eltérés lehetséges csak az árakban. Akinél ennél magasabb az ára, abban az esetben a támogatás megvonható. Az egészségbiztosító szerint az első körben beérkezett árajánlatokkal már 1-2 milliárd forintot megtakarítottak, de a gyártók többsége még lejjebb megy az árakkal, így további milliárdokat lehet megspórolni. A gyártók szerint azonban a betegek érdekei sérülhetnek, mert a megszorítások miatt egyes készítmények időközönként eltűnhetnek, majd váratlanul visszakerülhetnek a polcokra.

  Tudatosítani kell, hogy a kormány mindent megtesz, hogy az általa ellenőrzött vagy részlegesen befolyásolt árak nem szabadulhassanak el: gáz, benzin, áram, gyógyszer. Ugyanakkor egyre inkább világos lesz, gyökeresen más rendszert kell beléptetni a gyógyszerárak területén. Nem lenne szabad visszariadni a hatósági ártól, sok EU országban is ez a gyakorlat.

  Vissza a kezdőlapra