Röviden

Elnökváltás
Mádl Ferencet augusztus 4-én délután, a Kossuth téren iktatják be. Először a díszzászlóalj, és a közjogi méltóságok foglalják el helyüket, majd behozzák a térre a történelmi zászlókat. A Szózat elhangzása után Áder János, az Országgyűlés elnöke ismerteti a parlament határozatát. Mádl Ferenc fogadja a díszzászlóalj parancsnokának jelentését, majd elhangzik a Himnusz, felvonják a nemzeti lobogót, a katonák pedig 21 díszlövést adnak le. Ezt követően mond beszédet Göncz Árpád, majd Mádl Ferenc. Az ünnepség a díszzászlóalj díszmenetével és Kodály Zoltán Galántai táncok című művével zárul. A beiktatásra több ezer embert várnak, csak a hivatalos meghívottak száma meghaladja a háromezret.

A média-frontról jelentik:
Rádióelnöki pályázat
Az MSZP álláspontja szerint a Magyar Rádió csonka kuratóriumi elnöksége és az őket delegáló kormánypártok külön felelősséggel tartoznak azért, hogy a rádió új elnökének megválasztása a közönség és a közszolgálatiság érdekeit, és ne kizárólag a kormány politikai szempontjait szolgálja.
Szadai Károly az MR kuratóriumának elnöke közleményében kifejtette: az ellenzéki pártok politikai nyilatkozatokkal ostromolják a 25 fős kuratóriumot, mert így akarják befolyásolni az elnökválasztást. A szocialisták szerint mivel a kizárólag kormánypárti delegáltakból álló csonka elnökség csak a közvélemény egy részét képviseli, az MSZP javasolja, hogy a döntésben kapjon minél nagyobb szerepet a többféle gondolkodásmódot és szempontot megjelenítő társadalmi szervezetek, egyházak, önkormányzatok képviselőiből álló nagykuratórium, valamint a rádiós szakemberek véleménye.
Szükségesnek tartja az MSZP azt is, hogy a civil kurátorok tulajdonosi felelősségük gyakorlása érdekében minél több pályázattal ismerkedhessenek meg. Lendvai Ildikó szerint érthetetlen, hogyan lehetett "kiselejtezni" és a nagykuratórium elől elzárni a tovább engedett pályázókkal legalább egyenértékű szakmai múlttal rendelkező Gálik Mihály, Rózsa Péter és László József pályázatát.
A Magyar Rádió Közalapítvány (MRKA) elnökségének megítélése szerint a politikai pártok abban tudnak segítséget nyújtani a kuratóriumnak, ha nyugodt, feleslegesen nem átpolitizált légkört teremtenek, ami szükséges a felelős, tulajdonosi szemléletet tükröző döntés meghozatalához.

Tiltakoznak a mellőzött szociáldemokraták
 A "történelmi" Szociáldemokrata Pártot nem lepte meg, hogy a rádió kuratóriuma nem választott csütörtökön Rádió Rt. elnököt. Az MSZP által támogatott Hajdu István a Rádió Rt. elnöke, a vezető éveken keresztül megsértette a médiatörvényt, mivel diszkriminálta a "történelmi" Szociáldemokrata Pártot, a párt közleményét rendre elhallgatta.
A "történelmi" Szociáldemokrata Párt vélelmezi, hogy az MSZP és körei konzerválni akarja a hozzá közel álló rádió vezetőségét, az 1994-1998 között kialakított helyzetet.
Budapest, 2000. július 26.
Sztankovánszki Tibor és Bácskai Sándor

A derék szocdemek ugyan nem tudnak szavazóhoz jutni, de ebben a közleményben fején találták a szöget. A közlemény teljes szövege egyébként az MSZP honlapján is megtalálható.

Munkáspárt: ajánlat az MSZP-nek a 2002-es választásokra
 
A politikai uborkaszezon befejeződése után a Munkáspárt azzal a javaslattal fordul az MSZP-hez, hogy 8-10 kerületben ne indítsanak egymás ellen egyéni képviselőjelöltet a 2002-es választásokon - mondta el az MTI-nek Thürmer Gyula. Kezdeményezik, hogy e választókerületek felében a Munkáspárt, a többiben a szocialisták ne indítsanak saját embert. Thürmer Gyula elmondta: a Munkáspárt kampányában jelentős szerepet kap majd az internet, amelyen nemcsak képviselő-jelöltjeik fényképét és életrajzát teszik majd közzé, de arra is lehetőséget teremtenek, hogy az érdeklődők elektronikus úton közöljék velük véleményüket, észrevételeiket, kérdéseiket.

Ez utóbbira buzdítjuk ráérő olvasóinkat. A Munkáspártiak is figyelnek ránk: 206 látogatónkból 9 a Munkáspártot támogatja! Thürmer fenti nyilatkozata mintegy válasz az MSZP Baloldali Tömörülésének múltkori nyilatkozatára. Figyelemre méltó, hogy az ügyvezető elnök válaszában nem zárta ki az együttműködést, csak halasztotta a hivatalos reagálást.

Aradi cáfolja Nemcsókot
Nem vettem részt az MSZP környezetvédelmi programjának kialakításában nyilatkozta Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park korábbi igazgatója, jelenleg a Világörökség Programiroda vezetője. Nemcsók János szocialista frakcióvezető-helyettes nemrégiben egy sajtótájékoztatón kijelentette, elkészült az MSZP környezetvédelmi programja, amelynek kidolgozásában mások mellett Aradi Csaba is részt vett. Aradi most a Magyar Nemzet kérdésére közölte: egy Debrecenben megtartott, a Tisza folyóval foglalkozó konferencián elhangzott szakmai tanulmányát kérte el tőle Nemcsók János. A tanulmányokat ugyan Aradi Csaba átadta, de mint mondta, nem kapott felkérést arra, hogy vegyen részt a program kidolgozásában.

Kérdésünk, miért hazudik Nemcsók?

Nyomozás az olajügy kapcsán
A nyomozati anyag az Országgyűlés olajbizottsága június 8-i üléséről készült jegyzőkönyvben található egyes információkkal hozható összefüggésbe. Konkrét személy elleni alapos gyanú a jegyzőkönyv és a feljelentés alapján azonban az ügyészség szerint nem állapítható meg. A nyomozás feladata lesz kideríteni, hogy a jegyzőkönyvben található bűncselekményre vonatkozó állítások megalapozottak-e, és ha igen, kik az elkövetők - tartalmazza az ügyészségi közlemény. A tájékoztatás szerint a nyomozás érdekében az eljárás jelenlegi szakaszában további információk nem adhatók.

Pallag László szerint (július 28. Esti Krónika) nem az ülés jegyzőkönyve alapján, hanem két képviselő feljelentése nyomán indult meg a nyomozás.
 

Cigány-ügy
Pénteken fogadta az Európa Tanács a zámolyi romák képviselőjét
Krasznai József azt kérte, hogy Magyarország hozzon intézkedéseket a cigányokat ért diszkriminációkkal megszüntetésére. Krasznai a szervezet segítségét kérte a zámolyi romák és általában a cigányok ügyében. Reményét fejezte ki, hogy az Európa Tanács globális helyzetfelmérést végez velük kapcsolatban, továbbá, hogy az ET felszólítja Magyarországot: találjon esetükre megoldást, és hozzon törvényt a cigányokkal szembeni hátrányos megkülönböztetés ellen. A romák "szóvivője" által átadott dokumentumokat eljuttatják az Európa Tanács főtitkárához, a 41-ek parlamenti közgyűlésének elnökéhez, valamint a parlamenti menekültügyi bizottság elnökének - közölték a szervezet székhelyén. A 46 zámolyi roma hétfőn érkezett Strasbourgba. A helyi prefektúrán politikai menedékjogot kértek, és panaszt tettek Magyarország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságánál.

A Fidesz véleménye
Előre eltervezett politikai akciót sejt több fővárosi és zuglói fideszes képviselő az önkényes lakásfoglalások következtében kialakult feszült helyzet mögött. A zámolyi családok strasbourgi beadványa és szószólójuk európai uniós fenyegetőzése, a budapesti önkényes lakásfoglalók „védelmére kelő” politikai pártok és kizárólag a botrányoknál felbukkanó jogvédő szervezetek állásfoglalásai hazánk lejáratására is alkalmasak.
Véleményük szerint helyben kezelendő problémákról van szó. Időközben újabb lakásfoglalások történtek Budán, a II. kerületi Pesthidegkúton.
A Strasbourgba érkezett 46 zámolyi roma közül egytucatnyian franciaországi politikai menedékjogért folyamodtak tegnap a város prefektúráján.

Az itthoni lehetőségek
Május 12-én az alapítvány egyeztető megbeszéléseket folytatott az Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Nemzeti Kisebbségi és Etnikai Hivatal, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és a zámolyi önkormányzat képviselőivel. A roma családok is ott voltak a megbeszélésen.

Ez alkalommal a Macika ígéretet tett arra, hogy ha a családok benyújtják pályázataikat a megélhetési vagy a vállalkozói programjukra, tekintettel helyzetükre, az elbíráláskor elsőbbséget fognak élvezni. A pályázat megírásához az alapítvány szakértőt biztosított volna. A romák így családonként 1,5 millió forintot kaphattak volna, amelynek 40 százaléka hosszú lejáratú, kamatmentes hitel. Ez azt jelenti, hogy az alapítvány anyagi eszközöket biztosított volna számukra, hogy önálló egzisztenciát teremtsenek. A Macika felajánlotta, hogy egy – az alapítvány által fizetett – szakértőt küld a családokhoz, aki mindenben segítette volna beilleszkedésüket. A romák akkor elfogadták a felkínált lehetőségeket. Ezenkívül azzal a kéréssel fordultak a szervezethez, hogy zámolyi házaik kőporozásához járuljon hozzá ötszázezer forinttal, akkor végre be tudnak költözni. Az összeget Varga József az elnöki keretből azonnal kifizette az építő kht.-nak. Tudomása szerint a munkát el is végezték. Krasznai József még ötvenezer forintot kért a segédmunkások fuvarozására.

Ehhez képest a zámolyi romák nem adtak be pályázatot, és nem jelentkeztek többé a szervezetnél. Amennyiben nem térnek haza, az alapítvány által kifizetett félmillió forint elvész, pedig az összegből több rászoruló cigány gondjain enyhíthettek volna.
Varga József hangsúlyozta: a szervezet bízik benne, hogy a romák hazatérnek. Ez esetben továbbra is fenntartják ajánlatukat, akárhol telepedjenek is le az országban.

 A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának tájékoztatása szerint a tavaly ősszel, a romák zámolyi faházainál egy verekedésben meghalt 21 éves csákvári fiatalember ügyében még nem zárult le a nyomozás. Közölték: K. Krisztián előzetes letartóztatásban van halált okozó testi sértés alapos gyanúja miatt. Egy másik gyanúsított szabadlábon védekezik. Három személyt garázdasággal gyanúsítanak az ügy kapcsán, ők is szabadlábon vannak. A sajtóosztályon elmondták, hogy az ügyben érintettek útlevelét – ha rendelkeztek vele – bevonták. Akinek nem volt, az jelenleg nem válthat ki úti okmányt.

MIÉP-állásfoglalás
Felháborítónak tartja és mélyen ehlítéli a zámolyi romák ügyével kapcsolatban kibontakozó méltatlan kampányt a Magyar Igazság és Élet Pártjának elnöksége - olvasható a testület szerdai közleményében. A dokumentum elsősorban "az MSZP egyes tényezői és a hozzájuk igazodó sajtó" felelősségét veti  az ügyben. Most, amikor az egész európai csatlakozás az európai hatalmak húzódása és vonakodása miatt válságban van, az MSZP politikusai úgy tüntetik  ezt a szerencsétlen zámolyi ügyet, mintha ez, vagy ennek megítélése akadályozhatná meg Magyarország csatlakozását - áll a közleményben. A MIÉP szerint a most Strasbourgban bírósághoz forduló csoport "egy olyan közösség, amelynek számára házakat építettek, amelyet számos oldalról adományokkal láttak el, és amelynek tisztázatlan gyilkossági ügy is terheli a számláját". A MIÉP szerint a zámolyi romák félrevezetés és uszítás áldozatai, akik olyan ügybe keveredtek, ahol megtévesztőik kelnek színpadiasan védelmükre.

Az MSZP elnöksége a zámolyi és a csóri romák ügyéről
Az MSZP elnöksége megdöbbenéssel értesült arról, hogy a zámolyi és a csóri romák elhagyták az országot, és elhatározott szándékuk, hogy külföldön próbálnak menedéket és megélhetést keresni.
A szocialisták meggyőződése, hogy az ügy végkifejletéhez vezető eseménysor alapos elemzést kíván. A dokumentum szerint az MSZP aggasztónak tartja, hogy a kormány hallgat, illetve kisebbíteni próbálja a történtek jelentőségét. - Az MSZP meggyőződése: a zámolyi romák ügye nem juthatott volna idáig, ha a kormány nyíltan szegényellenes politikája nem adott volna bátorítást az önkormányzatoknak arra, hogy megpróbáljanak megszabadulni a saját szegényeiktől, elsősorban a cigányoktól - áll a közleményben.

Emlékeink szerint ez az ügy még az előző kormány maradványa.

Az MSZP elnöksége felháborítónak tartja, hogy vannak, akik a nyilvánosság előtt is örömüket fejezik ki a zámolyi romák kivándorlása miatt. - A szocialisták ismételten hangsúlyozzák, hogy a magyarországi cigányság társadalmi beilleszkedése az egész nemzet ügye - fogalmaz az elnökség. A testület úgy véli: a kormányzatnak óriási felelőssége van abban, hogy ezt elfogadtassa, döntéseivel, intézkedéseivel hitelesítse. - A kivándorlási szándék gerjesztése az uniós csatlakozás esélyeit romboló felelőtlenség, és Magyarországgal szemben olyan vízumkényszer alkalmazásához vezethet, amely minden magyar állampolgár érdekét sérti - fogalmaz a közlemény. Az elnökség leszögezi: az MSZP a hasonló esetek megelőzését, és átgondolt roma felzárkóztatási politika kidolgozását várja el a kormánytól.

Ez a közlemény tipikus példája a jólfésült semmitmondásnak.

Megkezdőtött az M3 építése
Pénteken nagy erőkkel megkezdődött a tényleges munka. A nyolc munkagépet több is követi, s több helyszínen.

Sokan nem értik, miért kellett ennyit várni. A kérdés jogos, persze egy  miniszter is eltűnt közben. A lényeg az, hogy magyar vállakozók a győztesek, az autópályára kiadott milliárdok itthon forognak tovább.
 

Vissza a kezdőlapra