Hatpárti egyeztetést kér az ellenzék abortuszügyben


Az MSZP és az SZDSZ hatpárti egyeztetést kezdeményez a magzatvédelmi törvény módosításának ügyében. Az ellenzék úgy ítélte meg, a kormány hajlik olyan változtatásokra, amelyek szigorítanák az eredeti előterjesztést. Ez elfogadhatatlan az ellenzék számára. Az MDF, MIÉP és FKGP más okok miatt nem tud azonosulni a javaslattal. A kormány azt már biztosan támogatja, hogy a kismamák a várandóság 3. hónapjától adókedvezményt kapjanak.

A magzatvédelmi törvény legutóbbi általános vitája óta 72 módosító indítványt készítettek a pártok, illetve egyes képviselők. - A kormány egyedül Surján László fideszes honatya javaslatát fogadta el változtatás nélkül. Eszerint a családok a gyermek fogantatását követő 3. hónaptól ugyanolyan adókedvezményben részesülnének, mint amilyen a megszületett gyermek után jár - nyilatkozta lapunknak Pusztai Erzsébet, a kormány-előterjesztés kidolgozásáért felelős egészségügyi államtitkár.

Az MDF-nek azt a kezdeményezését, hogy a költségvetés egyáltalán ne támogassa a műtétet, egyértelműen elutasítottuk - mondta az államtitkár. Azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a térítés ügyében javaslatok készülnek. Pusztai Erzsébet, kormánya nevében, kisebb alakításokkal, elfogadhatónak tartja Mécs Imre indítványát is. Az SZDSZ-es képviselő az állam kötelességévé tenné a nehéz sorsú, terhes és kisgyermekes anyákat gyámolító egyházi és civil szervezetek támogatását.
Kökény Mihály, a bizottság szocialista elnöke szerint viszont mérlegelhetővé tennék az abortusz indoklását, ha megfogalmaznák a válsághelyzet pontos definícióját. Mint mondta, ezt a kormányzat álláspontját képviselő államtitkár támogatta.

Az SZDSZ egészségügyi szakértője, Béki Gabriella is szigorítási szándékot érzékel, de leginkább a várandósági adókedvezmény tervezetét kifogásolja. Kijelentette: amennyiben tényleg bekerül a tervezetbe a terhesség 3. hónapjától járó adókedvezmény, frakcióját felszólítja, hogy ne szavazza meg a kormányjavaslatot. Béki Gabriella úgy látja, hogy ez a tehetősebbeket kedvezményezi, és semmiféle segítséget sem jelent a hátrányos helyzetűek számára.
Mindkét ellenzéki politikus leszögezte, hogy ha bármilyen szigorítás kerül az előterjesztésbe, mind a szocialisták, mind a szabad demokraták "nem"-mel szavaznak. Ez esetben azonban kérdéses lehet az egész kormány-előterjesztés sorsa, hiszen az MDF, a MIÉP és az FKGP, más okok miatt, már korábban elutasította a javaslatot. Ha pedig június 30-ig nem születik meg a törvény új változata, azt követően kizárólag egészségügyi okai lehetnek a terhesség megszakításának: válsághelyzetre hivatkozva ugyanis törvényesen nem végezhető abortusz.

Az abortusz szigorítása ellen rendezett demonstrációt négy civil szervezet vasárnap Budapesten, a Képviselői Irodaház mellett lévő Jászai Mari téren. A Habeas Corpus Munkacsoport, az Ombudsnő Programiroda, a Feminista Hálózat és a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület tüntetésén mintegy 120-an vettek részt.

Kun J. Viktória
NÉPSZAVA
2000. május 2.

Vissza a kezdőlapra