Karantén készül?

Németország minden idők legszorosabb szavazásán, tizenkettő-tizenegy aránnyal kapta meg a 2006-os labdarúgó világbajnokság rendezési jogát. Az eredmény mögött sokan most is sportidegen megfontolásokat (üzleti lobbi, európai erőfölény, stb) sejtenek és sejtetnek; van azonban valami, ami ennél is félelmetesebb lehet.
A vesztes a Dél-Afrikai Köztársaság volt, amelyről néhány napja jelent meg egy adataiban roppant megrázó tanulmány: Dél-Afrikát demográfiai és gazdasági katasztrófával fenyegeti az AIDS. Az ország lakosságának 10 százaléka (több mint 4, 2 millió ember) AIDS-fertőzött, s ha nem sikerül megfékezni a járványt, a jelenlegi terjedési ütem alapján a most 15 éves korosztály fele AIDS-ben fog meghalni - állapítja meg egy most elkészült ENSZ-jelentés. 2006-ra a dél-afrikai fertőzöttek számának megkétszereződése várható. Más szakértői jelentések arra figyelmeztetnek, hogy hat év múlva várhatóan a munkaerő-állomány negyede lesz fertőzött az országban, s 2015-ben a lakosság nem fogja elérni az 50 milliót, jóllehet az AIDS pusztítása nélkül akkorra a lélekszám a 60 milliót is meghaladná.
A jelentés adatait valószínűleg szigorú statisztikai számítások előzték meg; a tényfeltáró munka eredményét, annak segítőszándékát, a világ közvéleményének fokozott felhívására irányuló akaratát nincs okunk megkérdőjelezni. Ugyanakkor felmerül az a kérdés: a világbajnokság helyszínének odaítélésére hivatottak ismerték-e ezt a jelentést, s befolyásolta-e őket annak tartalma? S ha igen – akkor az odautazó turistákat féltették, esetleg a járvány elterjedésétől tartottak, vagy egyszerűen nem lett volna gazdaságos egy ilyen fertőzésveszély árnyékában a sportesemény?
Lehetséges, hogy máris készül a fejlett országok színfalai mögött egy gigantikus kontinens-karantén…?
(tor)

Vissza a kezdőlapra