Nógrádi László nyilatkozott az MTI-nek
gazdasági bizottsági meghallgatása után

Kevés személyt érintő, gyorsan végrehajtható változásokat tervezek a minisztérium szerkezetében - jelentette ki a leendő miniszter a testület előtt.

A miniszterjelölt a meghallgatás után az MTI érdeklődésére elmondta: elvileg elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenlegi államtitkárok munkáját más vegye át, ám az érintettekkel egyeztetni kíván, mielőtt meghozná döntését. Manninger Jenő politikai államtitkár munkájára a későbbiekben is számít, vele korábban folytatott megbeszéléseket.

Nógrádi László a bizottság előtt közölte: a jelenleginél kisebb, átláthatóbb és rendezettebben működő tárcát szeretne kialakítani, és az intézkedéseknél a hatékony létszámgazdálkodás szempontjait fogja figyelembe venni. A leendő miniszter jelezte: Katona Kálmánhoz hasonlóan ő is a megkezdett reformok folytatására fekteti a fő hangsúlyt.

A leendő miniszter felvetette, hogy a Széchenyi-terv mellett esetleg egy közlekedésfejlesztési Baross Gábor-tervre is szükség lenne, s felvetődött a vízügy előmozdítására egy Vásárhelyi-projekt ötlete is.

Nógrádi László háttérintézmények létrehozását is tervezi, így például az árvíz elleni védekezéssel külső szakembergárda foglalkozna. A jelenlegi Stratégiai Elemző Központ feladatait a későbbiekben szintén egy külső tanácsadókból álló szakembergárdára bízná.

A miniszterjelölt hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország EU-hoz való csatlakozása tekintetében a minisztériumnak úttörő szerepet szán. Az integráció előkészítésével kapcsolatos teendők ellátását helyettes államtitkári szintre kívánja emelni.

Nógrádi László korábbi nyilatkozatával összhangban közölte: a hírközlési ágazat minisztériumról való lecsatolása időszerű és elkerülhetetlen lépés volt.

A leendő miniszter programjának felvázolásakor kiemelte az önkormányzatokkal és a társtárcákkal való kapcsolat erősítésének szükségességét. Fontosnak tartja továbbá az állami vagyonkezelés minisztériumot érintő elemeinek áttekintését. Példaként a MÁV Rt.-t említette, amelynek kereskedő- és pályavasúttá való átalakítását maga is támogatja.
 Nógrádi László kifejtette, számára nem elsősorban a népszerűség fokozása lesz a cél, hanem az, hogy tetteivel bizonyítsa: képes ellátni feladatait. Az előtte álló problémák közül fontosnak minősítette a kistelepülések segítését, a városok körüli elkerülő utak építését, a vasút reformját és átszervezését, valamint a vízügy fejlesztését, pótlólagos forrásokkal való ellátását.

MTI alapján

Vissza a kezdőlapra