Megemlékezés a 10 éve alakult Antall kormányról
a Batthányi Alapítvány rendezésében

Boross Péter volt miniszterelnök parlamenti köszöntő beszédében emlékeztetett arra, hogy az Antall-kormány feladata volt a demokratikus intézményrendszer kiépítése, a diktatúrából kilábalt Magyarországot polgári értékű országgá tegye. Szólt arról is: ennek a kabinetnek vállalnia kellett olyan intézkedéseket, amelyek után nem várhatott tapsot, ráadásul működése alatt közvetlen szomszédunkban háború dúlt, de 1994-re sikerült elérni, hogy a gazdaság növekedési pályára állhatott. Antall József miniszterelnökről Boross Péter azt mondta, hogy a néhai miniszterelnök azaz "elszánt magyar" államférfi, aki egységbe fonta a "nehezen egyezőt" és akinek nem személyes sikere, hanem a nemzet üdve volt az első.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Szent István államalapításához mérhető az a munka, amelyet a rendszerváltás utáni első kormány végzett. Orbán Viktor kijelentette: 1990-ben is új államot kellett alapítani a kommunista ország romjain, hogy az ázsiai zsákutcából demokratikus berendezkedéssel, a modern polgárosodás útjára térjen az ország. A munka oroszlánrészét Antall József kormánya végezte el, Antall József pedig a polgári Magyarország felépítésének kísérletével írta be nevét a történelembe - mondta Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette: helyénvaló volt és megszívlelendő üzenetet tartalmaz a jövő számára is Antall Józsefnek az a kijelentése, miszerint ő lélekben tizenötmillió magyar miniszterelnöke. A miniszterelnök kiemelte, hogy minden gazdasági nehézség ellenére az Antall kormánynak volt bátorsága megőrizni és fejleszteni a családok védelmét.

Mádl Ferenc köztársaságielnök-jelölt, az Antall-kormány egykori minisztere visszaemlékezésében szólt arról, hogy a rendszerváltozás a társadalom túlnyomó részét készületlenül érte, de az ország mégis képes volt alkalmazkodni a körülményekhez. Hangsúlyozta, hogy az első szabadon választott kormány a békés forradalomban hitt, és ennek jegyében cselekedett az alapvető változtatások érdekében. Szavai szerint a kormány azért tevékenykedett, hogy a jogállamiság az emberi jogok tisztelete, a szociális piacgazdaság, Magyarország visszatérése Európába ne csak jelszó legyen, hanem a hétköznapi gyakorlatban is megvalósuljon.

Vissza a kezdőlapra