Veszélyhelyzet a Tisza völgyében

A helyzet súlyos voltát egy árvizi és egy belvizi kép szemlélteti.

Kormánybiztos irányít

Orbán Viktor a hétvégén rendeletben hirdette ki a veszélyhelyzetet a Tisza völgyében. A rendelet értelmében Katona Kálmán vízügyi miniszter az árvízvédelmi biztos. A védekezés szükséges és igazolható költségeit a kormány biztosítja. A vízügyesek műszaki tervet dolgoznak ki a védelmi munka technikai részleteiről. A védekezési munkálatok előre becsült költségigénye 10,5 milliárd forint. Mintegy 16 ezer 600 ember kell ahhoz, hogy a védekezési munkálatokat el tudják végezni. 2780 kilométer hosszú töltésen kell védekezni, ebből 332 kilométernyi szakaszon meg kell emelni a gátakat, mire az ár odaér. A munkában részt vesz a honvédség, a rendőrség, a határőrség és a büntetés-végrehajtás országos parancsnoksága, valamint a mentőszolgálat főigazgatója, a tisztiorvosi szolgálat vezetője, a vízügyi főigazgatóság, illetve a közlekedési és hírközlési főfelügyelet első embere.

Vásárosnamény: tetőzés, Tiszabercel: áradás

A Bodrogon lassú apadás kezdődött a ronyva-zugi szükségtározó megnyitásának köszönhetően. Felsőbereckinél az éjszaka két centit csökkent a vízszint. Apadnak a Tisza kisebb mellékfolyói, a Sajó, a Hernád és a Tarna is.
Vasárnap virradóra minden idők harmadik legnagyobb vízállásával tetőzött a Tisza Vásárosnaménynál. A folyó vízszintjének emelkedése 882 centiméteren állt meg.
A Lónyay-főcsatornánál továbbra is kritikus a helyzet, folytatódik az áradás és a vízszint 18 centiméterre megközelítette az eddig mért legnagyobb vízállás magasságát. Lejjebb tovább árad Tisza. Tokajnál két óra alatt 1 centimétert nőtt a vízszint, amely így 881 centiméter. Tiszabercel térségét újabb árhullám érte el, pedig még a korábbi ár sem vonult le, így  Tisza vízszintje 47 centiméterre megközelítette a 112 évvel ezelőtt, 1888-ban mért 878 centiméteres rekordot. A szakemberek attól tartanak, hogy az ár magassága meghaladhatja a rekordszintet. Az éjszakai, hajnali órákban is folytatódott a gátak megerősítése, a fakadó vizek, szivárgások megszüntetése. Ezekből egyre több van, a gátak igen nehezen bírják az óriási víznyomást. Az előrejelzések szerint a jövő héten újabb árhullám érkezik Ukrajna és Szlovákia felől.

Vissza a kezdőlapra