Beszélgetés Tar László festőművésszel

Az expresszionista mester Tar László 78 éves. Elmondása szerint a középiskolát is nehezen végezte el, mert mindig csak festett. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István volt a mestere, „aki mindenben segített, jobb volt, mint az apám” - mondta.  Lehetősége volt ösztöndíjjal egy évig a bolognai és a római magyar akadémián tanulnia, Giorgio Morandi, realista csendéletfestő, kezei alatt. 1946-ban több sorstársával ellentétben, akik Párizsba vagy Argentínába mentek, visszatért Magyarországra. A főiskola után további öt évig dolgozott együtt Szőnyivel, az öreggel. Nagy freskókat (a csepeli posta) festettek. 1956-ban (az édesapja tanító volt Szabolcsban, kuláklistán) jött el Magyarországról a feleségével és két kisgyerekével. Tar László harmadik gyermeke, Gyula, már az Egyesült Államokban született. Ő az, aki üzleti szempontból segíti az apját.  A honlapjukon nemcsak megtekinthetők a képek, hanem vásárolni is lehet. A nyitó oldal felirata: az expresszionista mester.

Igazi művész nem lehet jó a marketingben. Jobb is, ha nem tud erről a világról semmit, mert megzavarhatja az ambícióit. Sokan ugyanis, akik a saját alkotásaik eladói is egyben, csak azért váltak absztrakttá, mert az absztrakt piaca kelendőbb. Ez nem helyes, magyarázza Gyula tört magyarsággal, aki még soha nem volt Magyarországon. Alig várja, hogy a hamarosan elkészülő debreceni kiállításra hazamenjen, amit majd több követ.

Tar László kedvencei a rajzok. Amikor a nemrégiben rendezett magyar konzulátusi kiállításon először láttam az alkotásait (ahol New York-i akvarell tájképeket is bőven láttunk), az volt a benyomásom, hogy karikaturisztikus művek.

A karikatúra lényege a cinizmus. Ilyen értelemben az expresszionizmus is mindenképpen az erősebb kifejezés felé hajlik, mint ahogy az Kokoschkánál is látszik. A portréknál fontos ez, azokat nagyon jól tudom csinálni. Egy sárga virág pedig még sárgább nálam. Ha látok egy sárgát, azt erősítem, mint ott, azon a képen mutat a száradó nagy méretű akvarellre. Ez nem cinizmus, mégis karikaturisztikus elem.

Tar Lászlóról és művészi munkásságáról, akinek rajzai ismert amerikai  könyvek címoldalain is szerepelnek hamarosan megjelenik Magyarországon és  az Egyesült Államokban is egy könyv.

Szőnyi István halálának 40. évfordulója alkalmából a zebegényi Szőnyi  Múzeumban májusban kiállítást rendeznek, amelyen a tanítványból lett mester  is kiállít.

Niemetz Ágnes
NEW YORK

Vissza a kezdőlapra