Az MSZP szerint akár sztrájkok árán is, de biztosítani kell, 
hogy a kormány ne korlátozhassa a munkavállalói és szakszervezeti jogokat
Az MSZP vezetői nemrégiben nyilvánosan elhatárolódtak a Munkáspárttól. A TV mai híradása szerint ez úgy látszik, hogy a párton belül nem egészen így van.

A híradás címében jelzett sztrájk fenyegetés - minthogy nem szakszervezeti oldalról, hanem egy politikai párt részéről történt - arra utal, hogy az MSZP-n belül lévő szélsőbaloldaliság semmilyen eszköztől nem riad vissza, hiszen a politikai sztrájkot a sztrájk törvény nem teszi lehetővé.

A szocialista párt alapvető feladata a szegénység mérséklése és mielőbbi megszüntetése - derül ki a párt Baloldali Tömörülés nevű platformjából.

Simon Gábor, a platform egyik vezetője szerint ez nem a Vitányi Iván irányításával készülő MSZP-program ellen szól, hanem annak jobbítását célozza. A csaknem félszáz oldalas dokumentum azt javasolja: az MSZP a társadalom kettészakítottságának megszüntetését, baloldali, "emberközpontú" válaszok felmutatását állítsa politikájának középpontjába. A platform azt is megmutatja: az Orbán-kormány "kiszolgáltatja a munkavállalókat a multinacionális és helyi vállalkozók kénye-kedvének, még a prostitúció és a gyermekmunka egyértelmű korlátozását sem képes végrehajtani" és úgy tartja, hogy a "nemzeti demagógiával operáló", "úgynevezett nemzeti-konzervatív, jobboldali kormány" nem képes megvédeni a nemzetgazdaság érdekeit. A tömörülés szerint a kormány pártpolitikai és ideológiai megfontolásoknak rendelte alá a külpolitikát, "még a nemzetközi szélsőjobboldal bizonyos köreivel is kacérkodik", és szervilisen alkalmazkodik az amerikai érdekekhez, pártalapú projektet finanszíroz és rátért a parlamentarizmus korlátozásának útjára is.

A Baloldali Tömörülés úgy véli: egy valóban baloldali, szocialista kormányra lenne szükség ahhoz, hogy a nemzet végre visszanyerje önálló cselekvőképességét. A dokumentum sürgetné egy szakszervezeti törvény elfogadtatását, és átfogó reformot szorgalmaz a munka világát szabályozó jogrendben is. A szocialisták szerint a magyar baloldalnak a progresszív adózás megteremtését kell kiharcolnia, amelyben a jelenleginél több adósáv lenne, a legmagasabb kategóriához pedig 50 százalék körüli adókulcs tartozna.

A platform kezdeményezi az "érdemtelen képviselők" visszahívhatóságára vonatkozó jogok biztosítását is. A dokumentum kitér arra is, hogy az MSZP a maga által meghirdetett szociáldemokrata és demokratikus szocialista hagyományainak, előzményeinek nem tudott újra megfelelni és ahelyett, hogy baloldali néppárttá alakult volna át, polgári választópárt lett. A programtervezet arra is figyelmeztet, hogy a jobboldali, rasszista alternatívával szemben a szocialista pártnak minden baloldali és liberális erővel össze kell fognia.

TV hírek
2000. július 25.
Vissza a kezdőlapra