Mi lesz veled, Bosznia?

Öt éve a boszniai Sebrenicában tömegmészárlás volt. Július 11-én tömegek zarándokoltak a helyszínre. A diplomácia kar jelenlétében Izetbegovics államelnök úr emlékezett meg a tragikus eseményről.
Radisics úr, az államelnökség szerb tagja nem jelent meg, ezt zokon is vették sokan. A megemlékezés résztvevőinek viszont a távollevő elnökségi tag olyan levelet küldött, amely mégiscsak hozzájárulás a kiengesztelődéshez.
Aminek azonban előfeltétele - mondta egy muzulmán főpap - az igazság érvényesülése. Ezen pedig a bosnyákok a háborús bűnösöknek a hágai bíróság elé állítását értik. Elfogatásuk folyamatos, de igen lassú. Sokan valamiféle paktumot sejtenek a háttérben. Az igazi, a legfőbb bűnös kétségtelenül Milosevics. Az említett főpapnak személyesen is van mit megbocsátania: felesége és gyermekei lettek az értelmetlen háború áldozati.
A lelki sebek lassan gyógyulnak. Az épületeken ütött lyukak Szarajevóban még lassabban. Sokan reménytelenek, sokan szegények.
Bosznia válaszúthoz érkezett. A következő hónapokat a novemberi választás gondolata járja át. Ez, meg az Európa Tanácsba való belépés a politika két legfontosabb eleme számukra.
Az ET viszont megkötötte magát. Olyan mandátummal mentem Boszniába, hogy a tárgyalások folytatásának feltétele a választójogi törvény meghozatala.
Ezt pedig csak egyéni érdekeik félre tételével képesek meghozni. A feltörekvő pártok és azok nyugati támogatói azt remélik, hogy erre nem kerül sor. Ekkor a novemberi választások előtt a kormányzó erőket lehet támadni: nem jutottak közelebb az ET tagsághoz.
A válaszút lényege a következő: Bosznia vagy megmutatja, hogy képes önmagát kormányozni, lényeges és kényes törvényeket meghozni, vagy marad mi most, nemzetközi protektorátus, amelyet holmi szeszélyből államnak neveznek. Az utóbbi esetben azonban nem lesz az Európa Tanács tagja.

Remélem, megoldják a problémát. Nekünk is szükségünk van egy stabil Boszniára.

Surján László

Vissza a kezdőlapra