Ciprusi képeslap, három tételben

Áldozat-kultúra
Cipruson a múlt héten összeomlott a tőzsde. Tavaly még hatalmas értéknövekedés volt, ezért sokan kivitték a bankból megtakarított pénzüket, sőt akár kölcsönből is részvényt vásároltak. Néhány bróker ugyan figyelmeztetett: vigyázni kell. Lehurrogták őket. Az ár zuhanás miatt - amint a "The Sunday Mail" legfrissebb száma írja - mindenki mást hibáztat. A vesztesek, mint ártatlan áldozatok a pénzügyminiszter lemondását követelik, pedig senkit sem kényszerített, hogy részvényt vegyen.
A ciprusiak 1974-re, a török megszállásra vezetik vissza, és ciprusi sajátságnak vélik ezt a "mindenki hibás, csak én nem" önsajnáló, maga magát áldozatnak tekintő magatartást. Magyar viszonyaink között is fellelhetjük ezt a talán örök emberi reakciót, de vegyük észre: sehová nem vezet.

Szögesdrót és senki földje
Elhagyott, lepusztult házak, homokzsákok, szögesdrót hengerek jelzik, hol a határ Nicosia törökök megszállta és görög része között. Immár 26 éve ez a helyzet. A két felet hol széles, hol keskeny senki földje választja el, amelyet kéksisakos ENSZ erők ellenőriznek, köztük majd százan magyarok. A poros-piszkos romváros felett egymásnak feszül a gyűlölet.
Istenem, hányan hibáztatták a magyar törvényhozást, hogy nagyon hasonló helyzetben elfogadta, ratifikálta a trianoni békét. Most értem meg: még mindig a kisebbik rosszat választották. A senki földjén még négy éve is átlőttek, a fegyverszünet óta vagy húszan haltak meg így. Áldozatuk azonban nem viszi előre az ügyeket, inkább csak megmerevíti a frontokat.

Egy kis darab Magyarország Cipruson
Úttalan utakon visz az ENSZ mikrobusz. A megfigyelési pont, mint valami expedíció bázisa. Kicsi konténer szobákban laknak, egy év alatt több mint 120 egész napos szolgálatot adnak a magyar békefenntartók. Március végén 20 fokos melegben kellemes még az őrszolgálat is. Nyáron azonban ötven fok fölé is megy, az őrbódéban még több is lehet. Aki nem jön ide, kellemes ciprusi nyaralásnak hiheti a békefenntartói kiküldetést.
A századparancsnokság tiszti étkezdéjében néhány kép a falon, köztük választókörzetem egyik ékessége, Hollókő temploma.
Kis magyar globalizáció.

Vissza a kezdőlapra