Nagybritannia támogatja és elősegíti a magyar EU tagságot

Rendkívül bátorító üzenetként értékelte a magyar külügyminiszter brit kollegája, Robin Cook kijelentéseit Magyarország európai uniós csatlakozási esélyeiről. Martonyi János kiemelte, hogy Robin Cook szerint az Európai Unió bővítése közös érdek, az egyes jelentkezőket egyéni teljesítményük alapján kell elbírálni, a legfelkészültebbeknek nem kell bevárniuk a lassabban haladókat, és lendületet kell adni a tárgyalásoknak. Robin Cook bejelentette, hogy magyar kollegájával elfogadták azt a brit-magyar akciótervet, amely vázolja a kapcsolatok további mélyítésének széles körű programját. A brit külügyminiszter az újságírók előtt is megerősítette, hogy kormánya az Unió bővítésének elkötelezett támogatója és utalt arra, hogy 2003-ra az Uniónak készen kell állnia az új tagok befogadására. Úgy vélte, hogy közeleg az az idő, amikor az unió megbízható dátumot hirdethet az új tagok befogadására. Robin Cook szerint az Uniónak korrekten kell viszonyulnia az átmeneti igényekre vonatkozó kérelmekhez, realistának kell lennie a belépéskor elvárható költségviseléssel kapcsolatban, és nagyvonalúan kell viselkednie a korai és gyors csatlakozást illetően. A brit külügyminiszter megerősítette, hogy kormánya nem támogatja a német diplomácia által előterjesztett, úgynevezett kétsebességes Európa programját.Meghallgattam Robin Cook külügyminiszter úr beszédét. Ezért különösen figyelem, mi jön vissza a sajtóból. A fenti híradás at MT1 honlapjáról való, korrekt szöveg. Kimaradtak a magyar füleknek szánt kedves elismerések a magyar történelemről, kultúráról, tudományról. Jó volt hallgatni az elismerést, de ez valóban csak a körítés.
Amit viszont ki kellene emelni a fentieken túl, az két dolog. Diplomáciatörténeti esemény tanúi voltunk, angol külügyminiszter még nem vett részt a magyar nagyköveti konferencián. Azok a firkászok és ellenzéki politikusocskák, akik hajlamosak kudarcként feltűntetni a magyar külpolitika elmúlt két évét, nehezen fognak továbbra is az elszigetelődésünkről álszent kesergéseket mondani. A másik az egész találkozó légköre. A két miniszter rendkívül baráti hangot használt, kettejük kapcsolata meglehetősen szoros. Sem Kovács László, sem Haider árnyéka nem vetült sehová.
Cook konkrét érvekkel bizonyította, hogy a bővítés nemcsak a jelentkezők, hanem a tagállamok érdeke is. Az újak tetemesen megnövelik majd az EU-ban előállított értékek tömegét. Az EU világméretekben az élre törhet. A bővülő belső piac is érdeke mindkét oldalnak.
Surján

Vissza a kezdőlapra