Arcok tűzvonalban
Beszélgetés dr. Csiba Gáborral a bérkiegészítésről és béradósságokról

Az elmúlt napokban többször esett szó a magyar egészségügy problémáiról a sajtóban.
Különösen két ügy borzolta a kedélyeket. Az egyik az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri százezer forintos bérkiegészítés, a másik az állami tulajdonú intézményeknek adott két milliárd forintos támogatás, amelyet a béradósságra kell fordítani. Ezekről kérdezzük dr. Csiba Gábort, az MKDSZ országos elnökségének tagját, akit nemrég nevezetek ki a BAZ  megyei kórház főigazgatójának.

MHL.: Engedje meg, hogy főigazgatói kinevezéséhez szeretettel gratuláljunk. Hónapok óta megbízottként vezette a kórházat. Örülünk, hogy a végleges megbízatást is elnyerte.
dr. Csiba Gábor: Köszönöm a gratulációt. Számomra sokat jelent, hogy ellenszavazat nélkül állt mellém a megyei közgyűlés.
MHL.: Ez annál is inkább fontos, mert némi politikai csatározás előzte meg a kinevezést.
dr. Csiba Gábor: Sajnos, viszont túl vagyunk rajta.
MHL.: Az egyhangú támogatás még fontos lehet, hiszen nem könnyű ma kórházat vezetni. Hogyan fogadták Miskolcon azt a szakszervezeti akciót, amelynek során a dolgozók visszaküldik a pénzt a miniszter úrnak?
dr. Csiba Gábor: Nálunk senki nem küldött vissza semmit. Amint megjött a hír, kiszámítottuk, hogy mennyi kerülhet ebből a borítékba, s ezt világosan megmondtuk a dolgozóknak. Így senki nem csalódott. Feszültséget az okozott, hogy a bejelentéstől a megvalósításig elég sok idő eltelt.
MHL.: Mit szólt az érdekképviselet?
dr. Csiba Gábor: Amikor megjött a pénz, megbeszéltük velük és alá is írták, hogy egyet értenek az elosztással.
MHL.: Mennyi tartozása van a kórháznak a ki nem fizetett ügyeleti díjak, túlórák miatt?
dr. Csiba Gábor: Semmi. Már régen megegyeztünk a dolgozókkal és kifizettük a kialkudott összegeket.
MHL.: Mit szól a Magyar Hírlapban erről a témáról szóló mai cikkhez?
dr. Csiba Gábor: Valójában semmit, hiszen mi már túl vagyunk az ügyön.
MHL.: Mi lenne, ha hirtelen ki kellene fizetnie, mondjuk száz millió forintot?
dr. Csiba Gábor: Kifizetném. Megbízott főigazgatóként ugyanis megpróbáltam jól és hatékonyan gazdálkodni. Sikerült. Nemcsak ledolgoztuk a tavaly évvégén keletkezett hiányt, hanem bő százmillióval zártam ezt az időszakot.
MHL.: Külön szerencse, hogy ezzel a többlettel saját magának adhatta át a kórházat.
dr. Csiba Gábor: Ez igaz. Ám nemcsak szerencséről van szó. Ma az egészségügy a benne dolgozók önmérsékletének és szakmaszeretetének köszönheti, hogy működik. Mi a gazdálkodásunkban a kiadási oldalt próbáljuk csökkenteni. Ehhez partnerek kellenek. Szerencsés vagyok, hogy kollégáim felnőttek a feladathoz. Bevezettünk egy belső pénzelosztási rendszert, a dolgozók személyükben érdekeltek a hatékony működésben. Így azután nemcsak 13., hanem 14. és 15. havi fizetést is adunk.
MHL.: Akkor a főigazgatói kinevezésen túl ehhez is gratulálunk. Azt is reméljük, hogy a kormány olykor tényleg nagyvonalú és munkavállaló-barát intézkedéseit jobb kommunikáció is kíséri majd. 15 milliárdos juttatásokat ne lehessen országos lázításra és politikai hangulatkeltésre felhasználni.
dr. Csiba Gábor: Mint MKDSZ vezető a kormányprogram sikerében vagyok érdekelt. Meggyőződésem viszont, hogy mindenki, aki kellő szakmaisággal végzi a dolgát, ma is sikeres lehet. Még az egészségügyben is. Erre az ágazatra többet kell költeni, mint most. Ezt azonban nem akkor érjük el, ha folyton hiányt produkálunk, hanem ha megtanulunk egyre hatékonyabban gazdálkodni. Lyukas zsákba senki nem tölt semmit.
MHL.: Jó foltozást kívánok és köszönöm az interjút.

Surján LászlóVissza a kezdőlapra