Folytatódik a gazdasági fellendülés

A Kopint-Datorg előrejelzése szerint az idei esztendőben folytatódik az a tavaly megkezdődött nemzetközi fellendülés, amely elősegíti a magyar gazdaság további fejlődését is.

A magyar gazdaság tavalyi 4,5 százalékos gazdasági növekedéssel Írország után a második legjobb eredményt érte el Európában. Furcsa év volt a tavalyi - mondta a Kopint-Datorg Részvénytársaság elnöke, elemezve az 1999-es esztendőt. Az első félévben mérsékelt növekedés történt a belső és külső egyensúlyhiánnyal egy időben, de közben nem várt módon javult a költségvetés és a fizetési mérleg is. A második félévet pedig csupa kedvező folyamat jellemezte: a gazdaság autonóm módon alkalmazkodott a külső feltételekhez. Az ipari termelés 10,9 százalékkal emelkedett, a növekedés motorja pedig az export volt. A gazdaságkutatók szerint azonban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a növekedés kiegyensúlyozatlan, az ágazatok, a térségek, az értékesítési formák között, vagyis aközött, hogy külföldre vagy belföldre értékesít a vállalat.

A Kopint-Datorg 2000. első negyedévének végén úgy látja, hogy az első három hónapban 6 százalékos gazdasági növekedés történt. Az egész évre ennél valamivel kevesebbet, 5 százalékot vagy valamivel azt meghaladó fejlődést jeleznek előre. A fogyasztás 4 százalékkal fog emelkedni, a beruházások aránya jobb lesz, mint tavaly, 8,5 százalékos növekedés várható. Az áru- és szolgáltatás-export 13,5-14 százalékkal nőhet. A fogyasztói árindex 8,5 százalékos emelkedését prognosztizálja a Kopint-Datorg. A nemzetközi gazdaság kilátásaival kapcsolatban a gazdaságkutatók elmondták: az Amerikai Egyesült Államok továbbra is a világgazdaság lokomotívja, a tavalyi és az idén is várható 4 százalékos gazdasági növekedéssel. Japán stagnál, Oroszországban mérsékelt javulás várható 2-3 százalék között. Nyugat-Európában szintén folyamatosan javulnak a gazdasági eredmények. A világgazdaság egészét befolyásolja az, hogy 2000-ben átlagosan 22-25 dolláros hordónkénti olajár várható, mivel nőtt a kínálat és az olajár csökkenése várható a világpiacon.

Magyar Rádió
Krónika-NET
2000. április 6.

Vissza a kezdőlapra