Ismét a dudán a gőz

Érezhetően durvult a politikai élet hangvétele. A szocialisták mindennapos gyakorlatává vált a pártérdekeknek a nemzet egészének érdekei fölé helyezése. A parlamentben Kovács László pártelnök még tartott valamennyi távolságot "fehérgyarmati szövetségesétől", azóta azonban Molnár Gyula alelnök nyíltan kijelentette, hogy nem tekinti szélsőséges pártnak a Munkáspártot. Az MSZP alelnöke bizonyára felismerte, hogy nincs különbség a Miloseviccsel baráti kapcsolatokat ápoló thürmeri és Meciart szavatartó barátjának nevező horni magatartás között. Újra előjött a parlamenten kívüli eszközök bevetésével való handabandázás és a jelzők bizonyítás nélküli osztogatása.

Mindezt nem szeretik a választók. Legalább két oka van annak, hogy a szocialisták mégis ezekhez a kétélű eszközökhöz nyúltak.

Az első ok az, hogy ezek az üzenetek valójában nem a választóknak, hanem az MSZP tagságának szólnak. Az MSZP-ben még nem dőlt el, ki milyen szerepkörben készülhet a két év múlva esedékes megméretésre. Ezért arra kell számítani, hogy a belső csaták lezárultáig egyre élesebb nyilatkozatok hangzanak el. Lassan körvonalazódik Kovács László és Molnár Gyula egymást túlkiabálni szándékozó párosversenye. Ha a parlament legnagyobb ellenzéki pártja parlamenten kívüli eszközök bevetésével, állampolgári engedetlenségi mozgalommal fenyegetőzik, ha a lakosság mintegy harmadának bizalmát élvezve parlamenten kívüli törpepárttal köt szövetséget, önmagát alacsonyítja le.

A józan gondolkodás számára ez nem jelent mást, minthogy a szocialista ellenzék nem tudja ellátni alapvető feladatát, a kormány politikájától eltérő és annál jobb megoldások felmutatását. Éppen ez, a tartalomnak és az új gondolatoknak a hiánya a hangoskodás-kakaskodás másik oka. Az Európai Tanács múlt heti iránymutatásából kiderült, hogy annak a gazdaság- és szociálpolitikai iránynak, amely Londonban, Berlinben és Madridban sikeres vagy legalább megkerülhetetlen, valójában nincs alternatívája. Mivel az Orbán kormány 1998. óta lényegében ezt a politikát valósítja meg, nyugodtan állíthatjuk, ha az ellenzék mást akar, csak rosszabbat tehet, mint a jelenlegi koalíció. Mondanivaló hiányában nem tehettek mást, régi szokásaik szerint a dudára kötötték a gőzt. Vajon elindul-e a mozdony?

Surján László


Vissza a kezdőlapra