Vélemények, elemzések a vasárnapi választásokról

A Magyar Nemzet 2000. április 18-én átfogó cikket közölt a vasárnapi időközi választásokra vonatkozó véleményekről. Az alábbiakban ezeket a véleményekkel szállunk vitába.

A választási küzdelemben szembenálló pártok képviselői általában elégedettek voltak a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választásokon elért eredményeikkel.

Ez azonban nem túl sokat jelent, mert a magabiztosság is része a politikai játéknak. Az ilyen nyilatkozatok olvastakor az öndicséret büdös kifejezés szokott eszembe jutni.

- Megerősödött a kétpólusú politikai színtér - összegezte az időközi országgyűlési képviselő-választások tapasztalatait Várhegyi Attila, a Fidesz országos választmányának elnöke. Ugyanakkor rámutatott arra is: a választási eredményekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Várhegyi Attila szerint a választás másik tanulsága, hogy ahol magas a részvételi arány, ott a polgári erők győzedelmeskednek, ahol pedig alacsony, ott szoros a verseny, és ez nem a polgári erőknek kedvez.

Ebben a nyilatkozatban több a visszafogott elemzés, mint a másokat magával ragadni akaró hurráoptimizmus.

- Az emberek egyértelmű ítéletet mondtak a kormány munkájáról, a koalíció politikájáról és stílusáról - áll az MSZP elnökségének közleményében. A testület jelentős sikerként értékeli a székesfehérvári körzetben elért eredményt, mert itt korábban soha nem nyert szocialista jelölt. A közlemény megállapítja: Fehérgyarmaton is tisztes eredményt ért el az MSZP jelöltje. - Noha a fehérgyarmati mandátum a koalícióé, a győzelem az ellenzéké - fogalmaz a dokumentum. - A második forduló jobb ellenzéki eredménye azt valószínűsíti, hogy 2002-ben sem az üres ígéretek, sem a fenyegetőzések nem fogják megmenteni a kormányt a leváltástól - állítja az MSZP.

Ennek az állítássorozatnak azonban egyetlen eleme sem igazolható. Semmi másról nincs szó, mint a gőznek a dudára kötéséről. Harsognak a győzelmi jelentések, remélve, hogy ezek további sikerek forrásai. A politikai kultúrálatlanság iskolapéldája, ám ne gondoljuk, hogy hatástalan. Épp azért született, hogy hasson.

- A kisgazdapárt fehérgyarmati jelöltje fölényes győzelmet aratott, míg Székesfehérvárott minimális arányú vereséget szenvedett, így ez a két eredmény, a kormányzati ciklus félidejében rendkívül biztató a koalíció számára - fogalmazott a választási eredmények megismerése után Torgyán József, az FKGP elnöke.

A nyilatkozat ezen része meglepően visszafogott, s mint tudjuk, az elnük úr inkább szeret sarkosan fogalmazni. A nyilatkozat befejező része már inkább "torgyános", de messze nem olyan öndicsérő, mint a szocialistáké.
- Hozzátette: az is bizonyossá vált, hogy a kisgazdapárt tovább erősödött, és 2002-ben ismét megkerülhetetlen kormányzati tényező lesz.
Hiányolhatjuk, hogy a jelölteket támogató pártok nem kaptak egyetlen köszönő szót sem.(Ezzel egyébként a bal oldal is adós maradt.Pedig hogy örült volna Thürmer Gyula!)

- Fehérgyarmaton imponáló, míg Székesfehérvárott gyalázatos - értékelte a választási részvételt Balsai István, az MDF frakcióvezetője. Szerinte a székesfehérvári jelölt kiválasztásakor körültekintőbben kellett volna eljárnia a Fidesznek és az FKGP-nek. - A választási eredményből kiderült, hogy Viniczai Tibor (MDF) visszalépése is kevésnek bizonyult a kormányoldal győzelméhez - fogalmazott a politikus. Hozzátette: az ötven százalék feletti részvétel Fehérgyarmaton vélhetően a két oldal intenzív kampányával magyarázható.

Ez nehezen értelmezhető nyilatkozat, mert a kisgazda jelöltet hibáztatja, de nem jelöli meg, miben volt rossz vagy mit mulasztott el a jelölt. Azt a kérdést viszont ügyesen megkerüli, hogy volt-e értelme annak, hogy az MDF önállóan elindult az első fordulóban. A számok a tisztes első fordulós eredmény mellett is értelmezhetők úgy, hogy az MDF nem tud beleszólni a tényleges eredménybe, se nem árt, se nem használ. A zárómondat végképp érthetetlen, Fehárváron nem lett volna intenzív kampány?

 Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke úgy véli: pártja fehérgyarmati jelöltjének jó szereplése is bizonyítja, hogy Magyarországon szükség van a mérsékelt középerőkre. A politikus az MSZP és a Munkáspárt együttműködésére utalva elmondta: az időközi választáson kiderült, hogy a szavazópolgárok többsége mindkét oldalon elutasítja a szélsőségekkel történő összefogást.

Ez az első megjegyzés a Munkáspárt szereplésére, s lényegében egyet is lehet vele érteni, bár kis csúsztatás van a dologban, a jobb oldalon nem volt semmiféle szélsőséggel való összefogás, nem volt mit elutasítani. Ami pedig az SZDSZ önértékelését jelenti, ez kultúráltabb formában, de az MSZP üzenetének megfelelő ingyenes állítás. Az SZDSZ-re vonatkoztatva a "mérsékelt középerő" kifejezés túlzás, hiszen nem mérsékeltek ők és nem is jelentenek erőt. Marad a közepes szó…

- Az időközi választások eredményéből az biztosan kiderült, hogy a közeljövőben nem lesz kétpólusú vagy - ahogy én szoktam nevezni - két főpártrendszerű a magyar politikai élet - mondta kérdésünkre Fricz Tamás politológus. - Az SZDSZ ugyanis az önállóságát igen erőteljesen hangsúlyozta azzal, hogy nem lépett vissza az MSZP javára a fehérgyarmati választásokon - tette hozzá. Úgy vélte ugyanakkor, hogy az SZDSZ-es Sértő-Radics István sikeres polgármesterként kapott jelentős számú szavazatot, ezt bizonyítja az is, hogy Uszkán (Sértő itt polgármester) az átlagosnál magasabb volt a részvétel.

Ez a magyarázat meggyőző, a nyilatkozat elején lévő állítást azonban inkább cáfolja, mint bizonyítja. A kétpólusú jelleg a visszalépések után nem is vizsgálható igazán.

- Hangsúlyozta, hogy az időközi választásokon - amennyiben nem a koalíció működése a tét - elsősorban az indulók személyétől függ a győzelem. Más a helyzet a hatalmat eldöntő négyévenkénti választásokon, amikor is a pártok szerepe a jelentősebb. Fricz szerint az időközi választások eredményéből nem lehet arra következtetni, hogy gyengültek-e a kormánypártok, esetleg erősödött-e az ellenzék. Az MDF-ről megjegyezte: a párt "behódolt", belátta, hogy mit kell tennie a koalíció részeként.

Fritz elemzésének ezzel a részével egyet lehet érteni, csak az utolsó mondat a gond. Nem értem hová hódolt be az MDF, s jól tette-e vagy rosszul a nyilatkozó szerint.

 Áttörésnek minősítette választási győzelmét az MSZP-s Molnár Albert, akit vasárnap választottak meg Fejér megye 2-es számú választókerületének egyéni parlamenti képviselőjévé. Lapunknak úgy fogalmazott: ebben a térségben hagyományosan a nemzeti-konzervatív pártok jelöltjei szereztek eddig győzelmet, most azonban "fordult a kocka". Az új képviselő úgy vélekedett: sikert hozott kampánya, amelyben személyes kontaktust igyekezett teremteni a választókkal. Szerinte a fehérvári választókat az MSZP programjának elfogadása mellett az is motiválta, hogy voksaikkal a kormányt is figyelmeztetni kívánták. - A makrogazdasági sikerek ellenére az emberek többsége nem érzi, hogy élete könnyebb lenne, s a kormány nem fordít elegendő figyelmet a társadalom véleményére - hangsúlyozta Molnár Albert. Leszögezte: a parlamentben választókörzetének minden szavazóját szeretné képviselni.

A nyilatkozat messze nem olyan harsány, mint az MSZP fent már tárgyalt üzenete. Különösen az utolsó mondat méltányos. Hiányolom viszont, hogy nincs egy szó sem az alacsony részvételről.

- Hatalmas erőfeszítést, kitartást és egy csapat összehangolt, megfeszített munkáját mutatja az eredmény. Eddig is Szatmárért dolgoztam, és célkitűzéseim nem csak ígéretek maradnak - nyilatkozta lapunknak Lengyel János. Fehérgyarmat új képviselője legfontosabb feladatának az infrastuktúra fejlesztésének ösztönözését tartja. Szorgalmazza például a 41. számú főútvonaltól Csengersimáig tartó elkerülő út megépítését. - A csengersimai kamionterminál építése korszerű rávezető út nélkül értelmetlen - fogalmazott. Hangsúlyozta: a gazdálkodók problémái Szatmárban állami segítség nélkül megoldhatatlanok. Az országgyűlési képviselő úgy véli: az ipar területén kisebb üzemek létrehozása a célszerű, s a vállalkozókat magas kamattámogatással és adókedvezményekkel lehetne ösztönözni.

Ez a nyilatkozat viszont tele van konkrétumokkal, szemben az MSZP általános kijelentéseivel. Az embernek az az érzése, jól jártak a fehérgyarmatiak.
A választási kampány idején a koalíció egyes pártjai közötti széthúzásra vonatkozó kérdésünkre a képviselő úgy válaszolt: szerette volna, ha a jobboldal pártjai között teljes az összetartás, hiszen a széthúzás és az egymásra mutogatás elsősorban a szatmári embereket érinti hátrányosan.
Ez a válasz is jó, mert hitet tesz az összefogás mellett, de nem támad konkréten senkit.

Fejér megye 2-es számú választókerületében az időközi országgyűlési képviselő-választás vasárnapi második fordulójában a szavazásra jogosult 51 003 állampolgár 28,52 százaléka, azaz 14 547 személy voksolt. A 14 478 érvényes szavazat 50,82 százalékát - 7358 voksot - az MSZP jelöltje, a Fejér Megyei Nyugdíjasok Pártja, az MSZOSZ és az Agrárszövetség megyei szervezete által támogatott Molnár Albert szerezte meg, így ő végzett az első helyen. A kormánykoalíció jelöltjére, Mikó Péterre 6868-an szavaztak, ez 47,44 százalékos eredményt jelent. A KDNP jelöltje, Kovács János 252 szavazatot szerzett (1,74 százalék).
 Mint ismert, Székesfehérvár egyes városrészeiben, valamint néhány környező településen tavaly már tartottak időközi választást, ám akkor mindkét forduló eredménytelenül zárult. Két hete az első választási forduló szintén érvénytelen volt, most azonban a részvétel meghaladta a második forduló érvényességéhez szükséges 25 százalékot.
 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 10. számú, fehérgyarmati központú választókerületében a választásra jogosult 37 414 polgár közül 20 819 adta le voksát, így a részvételi arány 54,82 százalék volt. A 20 514 érvényes szavazat 49,11 százalékát Lengyel János, az FKGP és a Fidesz közös jelöltje kapta, 10 075-en voksoltak rá. A második helyen Nemes István (MSZP-Agrárszövetség-MSZDP-Munkáspárt) végzett 7161 szavazattal, 34,91 százalékkal. A harmadik helyen Sértő-Radics István (SZDSZ) zárt, ő 3278 voksot kapott, ami az érvényes szavazatok 15,98 százalékát jelenti.

E számok alapján - visszautalok Fritz Tamásnak a két főpártrendszerű politikára vonatkozó kijelentésére. Székesfehérváron a két pólus együtt 98,26, Fehérgyarmaton 84,02 százalékot kapott.

Nem tudni, a nyilatkozók hibája, vagy a lap hagyta el a győztesek udvarias elismerését a legyőzött ellenfél teljesítménye iránt. Még egy hiányérzet: a legyőzöttek megszólaltatása tenné igazán teljessé a képet.

Surján László


Vissza a kezdőlapra