Kiáltás az életért

Sok kis lobogó lángocskát gyújtottak ma este a meg nem született gyermekekért. Magyarországon évente még mindig több mint 65 ezer abortusz van. Ez a szám egy nagyváros lakosságát is jelenthetné. A Kiáltás az életért demonstráció senki ellen nem szól, mindössze figyelmeztetni szeretne: az életet nincs jogunk eldobni, mondta Császár Amália, (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége).

A KÉSZ a Magzatvédő Társasággal és a Pacem in Utero Egyesülettel közösen immár tíz éve aprószentek ünnepén tart imaórát az abortusz áldozatainak emlékére. A keresztények e napon azokra a két év alatti gyermekekre emlékeznek, akiket Krisztus születése idején Heródes király gyilkoltatott meg. Heródes hatalomféltésből gyilkolt, a mai világban pedig számtalan okát találják annak, hogy megszakítsák az emberi életet, mondta Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke.

A demonstrációról csak elvétve jelent meg hír az Interneten és a tömegtájékoztatás is inkább hallgatott, pedig igencsak hírszegény időszakban vagyunk. Az MKDSZ felemeli szavát az elhallgatás, a struccpolitika ellen. Nagyra értékeljük a demonstráció gondolatát, békés, senki ellen nem irányuló jellegét és figyelemfelhívó erejét.

A rendezvény kapcsán gondoljunk arra, hogy miközben Magyarországot demográfiai katasztrófa fenyegeti, a népesség fogyásnál nagyobb számú a megszületés előtti halálozás (abortusz). 1998-ban kilencvenkétezerrel kevesebben születtek, mint amit a szakemberek az 1992-es adatok alapján készült demográfiai előrejelzések alapján vártak.

A megfogant életnek akkor van esélye, ha a várandós anya támogatást kap a gyermek felneveléséhez. Ezt a támogatást, amely nem elsősorban anyagi segítséget jelent, főleg a család, a férj és a jövendő nagyszülők tudják megadni.

Nem lehet fontosabb dolga ma egyetlen politikai szervezetnek sem, minthogy vállvetve biztosítsák azt a nyugodt és reményteli légkört, amelyre a családoknak gyermekeik vállalásához és felneveléséhez szükségük van. A teendőkről eligazítást ad a Magyar Katolikus Püspöki Kar most kiadott,
A BOLDOGABB CSALÁDOKÉRT című körlevele, amelyet ezúton is ajánlunk minden olvasónk figyelmébe.

A körlevél nemcsak a katolikusokhoz, hanem minden jóakaratú emberhez szól.