Drámai harc néhány szavazatért
Marosvásárhelyen

Hétfőn délután a marosvásárhelyi RMDSZ székházban a hangulat a „legmagasabb hőfokon" izzott, egyre-másra érkeztek a körzeti eredmények, folyt a szövetség részéről a választási irodával párhuzamos szavazatszámlálás, és minden órában változott a helyzet. Hol ötven százalék fölé emelkedett, hol ez alá esett a Fodor Imrére adott voksok aránya. Este felé kiderült: néhány tucat szavazaton, a legutolsó adatok szerint ötven vokson múlt az, hogy lesz-e második forduló Marovásárhelyen vagy sem. Mivel a városi körzetekben mintegy 3000 szavazatot érvénytelenítettek, a Maros megyei RMDSZ vezetősége óvást nyújtott be, kérve az érvénytelenített szavazatok újraszámlálását, ugyanakkor az a hír is járta, hogy talán az összes szavazatot újraszámolják, mert a román pártok részéről is voltak kifogások. Igaz, hogy közben az óvást elutasították, de még van fellebbezési lehetőség a megyei, illetve az országos irodához. Mert van esély arra, hogy összejön az a fránya néhány tucatnyi szavazat, hiszen például olyan szavazólapokat érvénytelenítettek Marosvásárhelyen, amelyeknél a pecsét érintette a nyomtatott keretet, de a vonalon belül esett, és a választási törvény szerint ha a pecsét kétharmada a neveket tartalmazó kereten belül van, akkor érvényes a voksolás. Értesülésünk szerint csupán egyetlen városi körzetben (a 75-ből) nyolcvan ilyen szavazólapot érvénytelenítettek. Hadd jegyezzük meg: a Romániai Magyar Szabaddemokrata Párt jelöltje, Iszlay Jenő a szavazatok 0,98 százalékát, azaz 797 érvényes voksot „vitt el", tehát ha azokat Fodor Imre kapta volna meg, akkor most nem fájna a fejünk...

Egyes, magukat megnevezni nem óhajtó, RMDSZ-tisztségviselők tudni vélik: titkos paktum volt a román pártok között arra nézve, hogy a 34 %-ot elért Floreát támogatják. Csakhogy ez a kampányból nem derült ki, továbbá nem néhány politikuson, hanem a polgárok szavazatán múlt a Florea eredménye. Inkább az lehet az oka a váratlan sikernek, hogy egyrészt őkelme elég nyilvánvalóan bizonyította magyarellenességét, tehát az egységpárti és „nagyromániás" érzelmű szavazóknak is kedvére való jelölt volt; másrészt sok apró (tegyük hozzá: főként populista) kezdeményezése volt, ezek miatt igen gyakran szerepelt a PRO TV helyi, esti híradójában, amely igencsak komoly nézettségnek örvend a városban. Harmadsorban Florea plakátjaival tele volt a város.

Talán ha a mozgó urnák ügyét nem kezelik felületesen az illetékesek, meglett volna az első fordulós RMDSZ- győzelem, hiszen településünk magyar lakóinak tetemes része olyan idős emberekből áll, akik lelkiismeretesen bejelentették igényüket, majd vasárnap hiába várták az urnát... Ha lesz második forduló, ők egészen biztosan nem igyekeznek majd, szavazni. És az is biztos, hogy nem a hatóságot, a választási irodát, hanem az RMDSZ-t okolják csalódottságukért, hiszen jobbára a szövetségi utcafelelősök írták össze az igényeket.

Máthé Éva
Romániai Magyar Szó


Vissza a kezdőlapra