Kolozsvári önkormányzati választás
Tíz évnek kellett eltelnie

Kolozsvárott 10 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az RMDSZ rájöjjön arra, mit kell tennie egy önkormányzati választás alkalmával. 1992-ben, 1996-ban kihagyta azt a lehetôséget, hogy saját választóbázisára alapozva kiharcolja az őt megillető helyét Kolozsvár és a megye politikai arénáiban. Június 4-e politikai vízválasztónak bizonyult. A végleges eredmények: a választók aránya 54,2 %, a voks tehát érvényes volt. Funar 45,88 %-ot kapott, Eckstein Kovács Péter másodikként 21,15 %-ot. A harmadik a konvenciós Serban Radulescu (11,44 %). Mind a megyei, mind a városi tanácsban az eddigiekhez képest több tanácsosunk lesz. Most már csak az elért voksok érvényesítése maradt hátra.

Csomafáy Ferenc
Romániai Magyar Szó

Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-politikus, romániai kisebbségügyi miniszter szerdán bejelentette: visszalép a kolozsvári polgármesterségért folytatott küzdelemből, helyét átadja az első fordulóban harmadik helyen végzett Serban Radulescunak, a Romániai Demokratikus Konvenció jelöltjének.

A polgármesteri székért folytatott harcban megmérettetett kolozsvári román pártok, a Nagy-Románia Párt kivételével összefogtak szerdán azzal a céllal, hogy Gheorghe Funart legyőzzék. Ezt azután határozták el, hogy a második fordulóba bejutott Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-jelölt, kisebbségügyi miniszter szerdán sajtóértekezleten közölte: visszalép a konvenciós Serban Radulescu javára. Radulescu az első fordulóban 11,44 százalékot szerzett.

A sors iróniája, hogy az a Román Nemzeti Egységpárt, amelyet tulajdonképpen Funar alapított – ám amelyet tavaly kihúztak a kolozsvári polgármester alól – bejelentette, köszöni az RMDSZ-jelöltnek, hogy megértette: a kolozsvári románság román polgármestert szeretne látni a város élén, cserében Radulescut fogja teljes erejével támogatni Funar ellen. A Funar-ellenes nagykoalíció létrejötte példátlan a román belpolitikában: először fordul előfordul elő, hogy együttműködést köt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az éppen az RMDSZ ellenében politizáló Román Nemzeti Egységpárt.

Az Iliescu-féle párt és több helyi kisebb párt is úgy döntött, hogy szavazóit arra biztatja, voksoljanak Funar ellen. A Jobboldali Erők Szövetségének képviselője kijelentette: most a kolozsvári románságon múlik az, hogy a normalitás és „a jóérzés visszatérjen a városházára”, Kolozsvár pedig  visszaszerezze európai méltóságát.

T. Sz. Z.
Népszabadság
Vissza a kezdőlapra