Kizárási indítvány és egyesülés
Európai Néppárt elnökségi ülése 2000. február 10-én

Az Európai Néppárt (EPP) viharos elnökségi ülést tartott február 10-én Brüsszelben. Először az ausztriai helyzet kavarta fel az indulatokat. Az elnökség néhány tagja azt indítványozta, hogy az Osztrák Néppártot - mivel koalíciót kötött a szélsőjobbal - ki kell zárni az EPP-ből.
A javaslatot az előterjesztőkön kívül senki nem támogatta. Az EPP elnöksége súlyos hibának tartja az Európai Unió 14 kormányfőjének Ausztria "megbüntetésére" vonatkozó izolációs terveit. Ez csak Heider javát szolgálja, eredményt nem érhet el. Az EPP elnöksége nem hagyott kétséget aziránt, hogy mind a bal, mind a jobb oldali szélsőséget elítéli. Az Osztrák Néppárt koalíciókötésének helyes vagy helytelen voltát viszont csak az eredmények mutatják majd meg. Ha a Szabadság párt követi a Néppártot, egészen más a helyzet, mintha a Néppárt lesz a szélsőséges indulatok politikai kiszolgálója. Az elnökség bízik a Néppártban s ezért az indítvány visszavonására szólították fel a beterjesztőket. A javaslattevők rámutattak: az EPP alapszabálya enyhébb lehetőséget nem tartalmaz, ezért van a kizárási indítvány, de ragaszkodtak annak fenntartásához. A szabályok szerint erre a következő elnökségi ülésen (április 6.) kell visszatérni.
A másik téma is fontos volt: az EPP egyre szorosabb együttműködése az Európai Demokratikus Unióval (EDU). A döntés értelmében a két titkárság egyesülni fog, egyesülnek a szakbizottságok is. A cél nyilvánvaló, a két szervezet teljes integrációja. A nemzetközi szervezeteknek példát kell mutatniuk az egymással versengő tagpártoknak: az egységben van az erő. (Bárcsak itthon is odafigyelnének erre a pártvezetők!)A magyar kereszténydemokraták számára különösen fontos ez a vita. Korábban a KDNP épp azért vesztette el nemzetközi elismertségét, mert az európaszerte szélsőségesnek ismert MIÉP felé közeledett. Nem fogadhatunk el kettős mércét!
Ugyanakkor észre kell vennünk a két eset közötti eltéréseket is. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) nem közeledett a Szabadságpárt felé, a kampányban éles harcot folytattak a szavazókért. Nem velük, hanem régebbi partnerükkel kezdtek koalíciós tárgyalásokat, s a helyzet csak azután változott, hogy a szocialisták elzárkóztak a pénzügyminisztérium átadásától. Ráadásul azt is el kell ismerni, hogy a Szabadságpárt egyértelműen mérséklődik, annakidején a MIÉP viszont inkább radikalizálódott.
Figyelemre méltó, hogy a parlamentbe jutott MIÉP maga is a mérsékelt irány felé mozdult el, s ez is alátámasztja a várakozást: a kormányra kerülés tovább mérsékli a Szabadságpárt túlzásait.

Vissza a kezdőlapra