Ököljog és demokrácia
Az orosz küldöttek kivonultak az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléséből

A mai lapok szerkesztőinek figyelme bizonyára megakadt az Európa Tanácsban történt verekedésről szóló sajtójelentéseken. Ez pedig csak egy pár pillanatig tartó epizód volt, még délelőtt, amikor a csecsenföldi vitában egy dagesztáni küldött, Mahasev beszédét bekiabálással zavarta meg a karzatról egy csecsen megfigyelő, bizonyos Vagap Tutakov. A szünetben azután a két meglett férfi az ülésterem előtt egymásnak is esett, ám azonnal szétválasztották őket.

A lényeg azonban nem ez volt. Az Európa Tanács, hosszú és alapos vita után úgy döntött, komolyan veszi magát. Nem lesz tekintettel Oroszország nagyhatalmi státusára, atomfegyverére, nem fogadja el mentségnek, hogy a csecsen fél ugyanolyan jogsértéseket követ el, maffia eszközökkel szerez pénzt, kábítószerrel kereskedik. Az orosz küldöttek folyton a csecsen banditákról beszéltek, mi pedig felidéztük, hogy volt idő, amikor minket illettek ezzel a kifejezéssel. Amint egy angol küldött kifejtette: nem foglalkozhatunk a csecsenek jogsértéseivel, mert ők nem tagjai az Európa Tanácsnak. Az orosz jogsértések miatt és azért, mert nem mutattak együttműködési készséget sem, a közgyűlés 78:69 arányban elvette az orosz küldöttség szavazati jogát. Sajnos az orosz képviselők nem vették észre ennek a döntésnek a kompromisszum jellegét, azt, hogy a legenyhébb fokozatú büntetésről van szó, amely megtartja a folyamatos párbeszéd lehetőségét. Ezzel nem akartak élni, s elhagyták az üléstermet. Bármikor visszajöhetnek, de nem szavazhatnak. Rajtuk áll.

Surján László
(Beigazolódott előrejelzésünk!)

Orosz reagálás

Az orosz parlament elnöke szerint az ET parlamenti közgyűlése "kolosszális történelmi hibát" követett el azzal, hogy ajánlást tett Moszkva tagságának felfüggesztésére.

Gennagyij Szeleznyov szerint Európa kettős mérce szerint él, és úgy reszket, mint a nyárfalevél, ha az Egyesült Államok összevonja a szemöldökét. Mint mondta: nem dől össze a világ a közgyűlési ajánlástól. Ezzel a döntéssel csak el akarják vonni a közvélemény figyelmét. A Nyugat - amely nem tudja megbocsátani Moszkvának azt, hogy igaza volt, amikor a Jugoszlávia elleni erőalkalmazás ellen emelte fel a szavát - az erő pozíciójából akar tárgyalni, ám ez nem fog sikerülni.

Vissza a kezdőlapra