Döntött a Fidesz XII. Kongresszusa

Kezdetben keveseknek tetszett az ötlet, mára azonban teljes az összhang a Fideszben. Alig három tartózkodással fogadták el a miniszterelnöki és a pártelnöki funkció elválasztását és gyakorlatilag egyhangú volt Kövér László megválasztása is (mindössze 11 érvénytelen szavazat). Kövér viszont világossá tette: a Fidesz első számú politikusa továbbra is Orbán Viktor.
A Kongresszus Orbán nagy ívű beszédével indult, amelynek szövegét lehetőséghez képest Hon-Lapunk olvasói számára is elérhetővé fogjuk tenni. A záróbeszédet Kövér László mondotta. Mondanivalójából a sajtó bizonyára néhány kemény részletet fog kiemelni. Aligha találják hírértékűnek azt, amit elnöki programbeszédéből mi a legfontosabbnak éreztünk. Kövér elnök úr elkötelezte magát a Fidesz néppárti jellege mellett, sőt felvetette azt a kérdést is, hogy szabad-e a Fidesznek a maga képviselőit az Európai Unióba való belépés után a kicsiny liberális frakcióba küldenie. A kérdést elég akkor megválaszolni, de az erre való felkészülést ma meg kell kezdeni - mondotta.

Ugyancsak fontos eleme volt a Kongresszusnak, hogy nagy hangsúlyt kapott a szociális kérdés. A miniszterelnök szerint a program lénye, hogy a lakosság ma még megélhetési gondokkal küzdő, a gyarapodásban legfeljebb csak reménykedhető kétharmada is olyan jövedelemhez jusson, amely több,  mint a napi megélhetés alacsony szinten való biztosítása.

Az MKDSZ elnökségének nevében Surján László szólalt fel. Vörösmartyt idézte:

"Nagy feladás vár rád: fiatal szívednek erényét tenni napul, megtört életem árnya felé."
A Fideszre is nagy feladat vár, nem elég a gazdasági felemelkedés: erény, erkölcs nélkül nem lehet megőrizni a választók bizalmát. Az új elnöktől azt várjuk, hogy eltünteti a hatalomgyakorlás során a Fideszre is rá-ráfröccsent foltokat, leszedi a bogáncsokat, amelyek minden győztes párthoz hozzátapadnak. A Laurához írt versrészlet alkalmazásának legkevésbé találó része a vége. Az ezer éves Magyarország Istennek hála nincs megtörve. Sokat szenvedett, de tehetség és élni akarás jellemzi, másfél éve növekszik a remény, nő a jövőbe vetett bizalom. A kereszténydemokraták a további sikerek reményében támogatják a polgári összefogás gondolatát, miközben a szervezetek közötti együttműködés keretei között, tehát nem a sajtóból kívülről kiabálva - jelzik, hol látnak bajt, "hol szorít a cipő". E problémák megoldása is az új pártvezetés feladata.
A Kongresszus végén bejelentették, hogy Orbán Viktor kiválásával tagtársunk, Sasvári Szilárd a Fidesz elnökség teljes jogú tagja lett.

A nyitó és záróbeszéd, s közben a felszólalások sora egyaránt erőt sugárzott és reményt adott. Délután négy óra tájban mosolygó, vidám küldöttek köszöntötték a Fidesz régi-új második emberét, dr. Kövér László  elnök urat.

Vissza a kezdőlapra