Merre fordul a magyar társadalom?
Gondolatok a februári Gallup közvéleménykutatás kapcsán

A pártot választók körében a Gallup adatai, amint azt a többi cég felmérésének ismertetésekor már jeleztük, a Tárkiéhoz állnak közel:
MSZP 44, Fidesz 35, FKGP 6, SZDSZ 6, MIÉP 4, MDF 3, Munkáspárt 1 százalék.

A megkérdezettek körében 42 % bizonytalan van, 25 % a szocialistákat, 21 pedig a Fideszt támogatná.
A Gallup részletes elemzéséből az is kiderül, hogy a Fidesz a fiatalok körében jelentősen vezet: 48 % a 35-tel szemben, a többi korosztályban viszont az MSZP a nyertes. A legidősebbeknél az MSZP 41 százaléka lényegében azonos a Fidesz 38 százalékával.

A Gallup sorozatmérései azt mutatják, hogy a Fidesz támogatottsága az összlakosság körében a tavaly tavaszi 30 százalékról 17 százalékos mélypont után ismét emelkedik s most 21 %, az MSZP az elmúlt évben 24 és 30 százalék között mozgott, most éppen 25. A Fideszt elhagyó választók nem az szocialistáknál vannak, hanem a 31-ről 39-re emelkedett bizonytalan csoportban.

Minden olyan nyilatkozat, amely valamely pártot ma győztesnek kiált ki, megalapozatlan.

A szocialisták stagnálnak, a Fidesz emelkedik, miután elszenvedett egy csalódási hullámot. Az erősödést a miniszterelnök megítélése is jól példázza. Az ellene folyó példátlan lejáratási kampány ellenére 32 százaléknál kevesebben sohasem gondolták, hogy jól végzi a dolgát, s ezek aránya most 40 százalék. Ez pedig elég lenne a győzelemre.

Csak a Fidesz-MPP is legyen méltó első számú politikusához!

Vissza a kezdőlapra