A legfőbb ügyész lemondásáról

Áder János házelnök úr ismertette a sajtóval a legfőbb ügyész lemondó levelét:

Tisztelt Elnök Úr, az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi 80. trv.20. paragrafus 5-dik bekezdése alapján legfőbb ügyészi megbizatásomról lemondok. Dátum és aláírás.
Ennyi! Semmiféle indoklás nincs benne.

Áder János elmondta azt is, hogy: "Ez ügyben meglehetősen sok találgatás megjelent az elmúlt napokban és a következőket szeretném, hogyha méltányolnák, természetesen tudom mondani, hogy az indokolást két ember biztosan ismeri, az egyik a legfőbb ügyész úr, a másik pedig én vagyok, de a legfőbb ügyész úrral abban állapodtunk meg, hogy az indokolást, amennyiben ő nem fűz indokolást a lemondásához, ezt én sem ismertetem a sajtó munkatársaival. Tehát én erre szavamat adtam és az adott szavamat akkor is megtartom, hogyha egyébként számomra méltatlan és egyébként pedig minden valóságalapot nélkülöző találgatások jelentek meg az elmúlt napokban a lemondás lehetséges indokait illetően."

Nem ismerjük tehát Györgyi Kálmán legfőbb ügyész indokait lemondásával kapcsolatban, de azt tudjuk, hogy érzékeny ember. A bal-liberális sajtó néhány nyilatkozatát - utólag - olyan színezetben tüntette fel, amellyel túllépett a pártsemlegesség megkövetelte magatartáson. Minthogy a legfőbb ügyész úr alapjában tisztességes ember, nem tehetett mást - minthogy a pártsemlegessége megkérdőjelezhetővé vált - beadta lemondását. Természetesen mi sem tudjuk a tényleges okot, de ennek mindenképpen így kellett történnie.

Egyetértünk Jalsovszki György olvasónk levelében leírtakkal:

Ez nem lehet igaz!
Ma (március 6. szerk.) a 2 órás, majd a 3 órás hírekben szerepelt a rádió hiradásaiban (először), hogy lemondott a legfőbb ügyész. Az indokot nem ismertették (valószínűleg nem is ismerhették), azonban mindkét híradásba sikerült beszúrniuk a következő szöveget:
"Györgyi Kálmán lemondási szándéka először akkor került szóba, amikor Áder János házelnök a főügyész véleménye ellenére terjesztette a Ház elé a csonka médiakuratórium jelöltjeit..." (nem szó szerint, de ez volt a lényege). Ezzel a szó szerint igaz, de a hír szempontjából hamis mondattal sikerült érzékeltetnie a médiának az összefüggést az esetleg össze sem függő dolgok között. Göbbelsi teljesítmény.


Vissza a kezdőlapra