Jeszenszky Géza nagykövet válasza Haraszti Miklós írására

A New York Times mai (máj. 7-i) száma közli Jeszenszky Géza nagykövet válaszát Haraszti Miklós "Haider ráveti árnyékát Európa keleti részére" címen máj. 2-án megjelent, az Orbán-kormányt is bíráló írására, "Nincs árnyék Magyarországon" címmel. Ennek teljes szövege a következő:

"A bölcs kormányok mindig figyelnek az ellenzék bírálatára, de Haraszti Miklósnak nincs oka aggódni, hogy magyar kormány együttműködik országa szélsőségeseivel. Kormányom hangot adott fenntartásainak Jörg Haider, az osztrák Szabadság Párt vezére néhány kijelentésével kapcsolatban, de a magyarok többségének az a véleménye, hogy az Ausztriában fejüket felütő rossz tendenciákra inkább figyelni kell és vitázni velük, mintsem kiközösíteni az országot.

Haraszti állításával szemben Magyarországon nincsenek "szélsőjobboldali" pártok. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban rámutatott, vannak radikális pártok mind a jobb-, mind a baloldalon, de ezek együttes támogatottsága a tíz százalékot sem éri el, a törvényhozásban pedig jelenlétük marginális.

Magyarország sikeres átalakulását és a demokrácia elvei melletti elkötelezettségét igazolja a az ország NATO-tagsága és küszöbön álló felvétele az Európai Unióba."

Vissza a kezdőlapra