Hálóba gabalyodva
Niemetz Ági az Óperencián túlról

Az amerikai elnök nemrégiben találkozott az internet-világ vagy két tucat képviselőjével. Azt gondolhatnánk, hogy segítségért kiáltanak a kommunikáció nagy haszonélvezői. Pedig nem erről van szó, annak ellenére, hogy a helyzet rendkívül kaotikus. A kormány szerepe - jelentős szerepe - nem is merült fel a megbeszélni valók között. Ha Amerikában a kormánynak kell rendet tennie a magán gazdasági szférában, ott már nagy baj szokott lenni. Senki nem kérte, hogy az internettel kapcsolatos személyi vagy gazdasági jogokat sértő problémákat a kormány oldja meg. Viszont az előrelépést jelentene, ha a kormány megfelelő fórumokat biztosítana, és együttműködő partner lenne a rendcsinálásban. Ahogy a hálón a kereskedelem új formái létrejönnek, a bűncselekmények is szaporábban terjednek. Az internet a csalás egyik népszerű fajtája lett. Az Egyesült Államokban 1997-ben 100 panasz érkezett a fogyasztóktól - tavaly pedig már 10 ezer, jelentette az Országos Fogyasztó Liga. A hitelkártyákkal való visszaélésekből származó kár tavaly elérte az egymilliárd dollárt.

Ennél kényesebb téma a magánszféra sértése. Erre vonatkozóan az önszabályozó megközelítést alkalmazzák Amerikában. A kommunikációs ipar kialakítja a saját stratégiáját: adatokat gyűjt a hálót látogató számítógép-használókról, amikről megfelelően tájékoztatja is őket. Az Országos Kereskedelmi Bizottság figyelemmel kíséri a kommunikációs ipar ezen erőfeszítéseit, és arra a következtetésre jut, hogy az önszabályozás hatályos és rugalmasabb, mint a közvetlen állami beavatkozás.

A kritikusok szerint azonban az önszabályozás túl sok hatalommal jogosítja fel az internet cégeket és túl kevéssel a fogyasztókat. A szoftverek olyan kifinomultakká válnak, hogy pl. az interneten árusító cégek a felhasználó kezét szinte irányíthatják, majd a demográfiai adatbankban való egyeztetés után az egyénről minden személyes adat, különösen a vásárlói szokásaira vonatkozó, a cég birtokában van. Innen csak egy lépés annak a célnak az elérése, hogy az ő termékeit, szolgáltatásait - amik ugyanis most már teljesen megfelelnek a fogyasztó életstílusának - megvegye. Íme itt a tökéletes marketing felfedezése! A magánszféra érintése-megsértése mindenütt, de az Egyesült Államokban különösen nagyon érzékeny téma. Az viszont bizonyos, hogy az internet megállíthatatlan, és kordában kell tartani; kormányrúddal vagy anélkül.
 

Niemetz Ágnes
NEW YORK
Vissza a kezdőlapra