Győzött az ellenzék a horvátországi választásokon
Nógrádi László beszámolója (2000. január 4.)

Fegyelmezett, zavartalan volt a horvátországi parlamenti választás, amelyen példamutatóan sokan vettek részt. Ügyvezető titkárunk Nógrádi László a nemzetközi megfigyelő csoport tagjaként elsősorban a magyar lakta területeket látogatta meg: Szentlászló, Kórogy, Eszék, Kopács. Mindenhol nagy örömmel fogadták, és nagyra értékelték, hogy Magyarország figyelemmel kíséri sorsukat. Rendkívül jó benyomást keltett, hogy Granič külügyminiszter, a HDZ alelnöke elismerően gratulált a győztes ellenzéknek. Granič úr a HDZ mostani veresége ellenére komoly eséllyel indulhat a közelgő elnökválasztáson.

 

2000. január 2-án írtuk:

Az ellenzék győzelmét várják a holnapi horvát parlamenti választásokon
A választásokat megfigyelő nemzetközi képviselő csoportnak MKDSZ-es tagja is lesz.

Megkezdődtek a horvátországi parlamenti választások, de ma még csak a külföldön élő horvát állampolgárok szavazhatnak. A közvéleménykutatások szerint az ellenzéki pártok választási koalíciója le fogja győzni a tíz éve kormányzó Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ). 

A választások tisztaságát nemzetközi megfigyelők, közöttük Nógrádi László képviselőtársunk is ellenőrzi.

Hazai vitáink szempontjából fontos rögzíteni: a külföldön tartózkodó horvátok nem veszítik el szavazati jogaikat! Azokra a képviselőkre szavazhatnak, akik a külföldön élő horvátok ügyeit intézik. Alighanem több magyar él külföldön, mint horvát. Megfontolandó példa.