Folytatódik a horvát-magyar partnerség
Budapestre készül az új kormányfõ

Az új horvát miniszterelnök elsõ útja Magyarországra fog vezetni - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nógrádi László képviselõ pénteken, azt követõen, hogy tárgyalásokat folytatott Horvátországban. A horvát-magyar parlamenti vegyes bizottság elnöke elmondta: tolmácsolta Orbán Viktor pártelnök gratulációját.

Zágrábban nagyra értékelték, hogy a választásokat követõen Magyarország részérõl kereste fel õket az elsõ külföldi pártküldöttség. "Mind a gyõztes, mind a vesztes pártok egyetértettek abban, hogy a horvát-magyar stratégiai partnerség nem két kormány, hanem két nép közös ügye" - hangsúlyozta Nógrádi, aki a Szociálliberális párt ügyvezetõ elnöke, Goran Granic mellett a Parasztpárt elnökével, Josif Paro külügyminiszter-helyettessel, valamint a Szociáldemokrata párt és a HDZ alelnökével is megbeszéléseket  folytatott.

A gyõztes horvát pártok egyebek mellett a magyar koalíciós kormány megalakulásáról érdeklõdtek, és igényt tartottak arra, hogy Csóti György nagykövet közvetítésével megkaphassák a magyar koalíciós szerzõdés publikus részét horvát fordításban. Nógrádi ezzel egy idõben ígéretet kapott arra, hogy amint a horvát kormány felállt, azonnal delegálnak képviselõket a horvát-magyar vegyes bizottságba is. A képviselõ lapunknak ugyanakkor elmondta: Zágrábban úgy vélekednek, hogy Horvátországban a személycserék mellett az élet szinte minden területén változások fognak bekövetkezni - kivéve a horvát-magyar kapcsolatokat.

Magyar Nemzet 2000. január 15.

Vissza a kezdõlapra