Röviden

A Tisza a medrében, az emberek a gátakon, s ahol nincs árvíz, rendben ment a locsolkodás. Szép volt az idő, s talán sokaknak örömet s megújulást hozó Húsvétunk volt.Németh Zsolt államtitkár úr - arra a kérdésre, hogy lesz-e feltámadás a magyar-román viszonyban - azt felelte, hogy a leglényegesebb, hogy a Feltámadás megtörtént, s nekünk keresztyén embereknek ettől s ezért van esélyünk. Az államtitkár úr a kérdést magát sem kerülte meg, de a konkrét feleleténél fontosabb volt az idézett hitvallás.


Az amerikai sajtóban kiemelkedő teret kapott egy hat éves kubai kisfiú esete. A MHL eddig nem foglalkozott az üggyel, nem láttunk ugyanis tisztán. Ezzel most is így vagyunk, de a dolog lényeses fordulata, Elián és édesapjának találkozása miatt röviden bemutatjuk az esetet.

A hazai lapok olvasói is tudják: a gyerek édesannyával menekült Kubából, aki útközbren meghalt, de a kis Elian egy autógumihoz kötözve megmenekült. Az USA-ban rokonok fogadták be, s tragikus útja, szerencsés megmenekülése címlapra került. Ekkor Kuba, illetve az onnan kimenekedni nem akaró apa elkezdte visszakövetelni a fiút. A jogi része az ügynek még nincs lezárva, de most az ünnepeken a hatóságok erővel átadták a gyereket az időközben az USA-ba érkezett apának. Castro ünnepelt.

Elian szép gyerek, mosolygós képén nem is látszik a sok szenvedés.


Amikor kiszakították a rokonok karjaiból, igencsak meg volt rémülve, a képen épp annak a férfinak a nyakába kapaszkodik, aki kimentette az Óceánból.

Ám végül, amikor hónapok óta ismét találkozott édesapjával, minden rendbenlevőnek látszott.

Mi fontosabb: a politika vagy a szülő? A kérdés költői, de a választ a hatóság még csak részben adta meg.

Fölül egy síró amerikai rokon, lent a gyermek édesapjával


Vissza a kezdőlapra