HÍREK - VÉLEMÉNYEK

Lapértesülés szerint a Magyar Honvédség 15 ezer embertől válik meg idén. A Mol már korábban bejelentette, hogy 2002-re 7-8 ezerrel kevesebben dolgoznak majd. A Malév vezérkara a napokban dönt az elbocsátásokról, az illetékesek 8-8,5 százalékos leépítést javasoltak. A MÁV-nál erre az évre nem irányoztak elő létszámcsökkentést, de a nyugdíjazásokkal, munkahely-változtatásokkal várhatóan 870-en mennek el a társaságtól. A Gazdasági Minisztérium szerint a több tízezres leépítések országosan oszlanak el, így térségenként nem érintenek tömegeket.

Lehet találgatni: igen a hírcsokor zömmel a Népszavában jelent meg. Mellesleg ismét nőtt vagy ötvenezerrel a munkahelyek száma. A növekmény ebben a kormányzai ciklusban kétszázezer.

A magyar kormány megtette az első jogi lépéseket azért, hogy a februári ciánszennyezés miatt az összes károsult lehetőleg maradéktalan kártérítést kapjon. Amagyar állam vagyont érintő ügyekben a Kincstári Vagyoni Igazgatóság rendelkezik a szükséges hatáskörrel, így ez a szervezet adott hivatalos meghatalmazásokat mind a magyarországi ügyvédeknek, mind pedig egy ausztrál ügyvédi irodának. A magyar állam, a magyar kormány mindent elkövet azért is, hogy azok is kapjanak kártérítést, akik a Tiszából éltek, és egzisztenciájuk megrendült. A kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy minden károsultnak megtérítsék a kárát.

Úgy hírlik, az ausztrál ügyvédek mesterei a szakmájuknak. Ha így is van, nem lesz könnyű a dolguk. A bűnös cég már csődbe menekült.
 

Keller László szocialista képviselő leveleket irogatott. Ezekben kifogásolta, hogy a Premier önkéntes nyugdíjpénztár mintegy négy éve képtelen rendbe tenni gazdálkodásának a nyilvántartását, noha a pénztárfelügyelet már többször felfüggesztette a működését. Az egészségügyi miniszterhez azért fordult, mert szerinte a vérellátó szolgálat főigazgatója olyan céggel kötött szerződést, amelyben ő maga is közvetve érdekelt. Egy másik kérdés a Reál-bankcsoport kötvényeseinek helyzetével kapcsolatos. Egy 1998. júliusi, téves - a Legfelsőbb Bíróság későbbi határozatával ellentétes - jogértelmezés miatt nem engedték a Reállízing '96 és 2000 kötvények visszaváltását. Torgyán Józsefhez azért fordult kérdéssel Keller, mert a vidékfejlesztési miniszter március 18-i, tállyai látogatására három olyan személyt vitt magával, aki nem tartozik a tárca köztisztviselői karába.

A csonka kuratóriumok lám, mintha túlkompenzálnák az ügyet: a fenti hír az MTV honlapjáról származik.A képviselői kérdések nem szoktak sajtónyilvánosságot kapni. A minisztereknek harminc nap áll rendelkezésre a válaszra, talán illet volna megvárni a feleleteket.
 

Gyorsabbá, biztonságosabbá vált az úti okmányok kezelése a hegyeshalmi határátkelőnél, miután a számítógépes rendszert automatikus leolvasóval egészítették ki. A rendszer egy útlevelet öt-tíz másodperc alatt ellenőriz. Nemcsak az útlevél valódiságát, érvényességét lehet ellenőrizni, hanem ki lehet szűrni a Magyarországon körözött személyeket, vagy az INTERPOL és az EUROPOL által keresett bűnözőket is. A belügyminiszter elmondta, hogy a számítógépes rendszer segítségével már eddig is háromszor annyi bűnözőt tartóztattak fel a határon, mint a hagyományos kézi ellenőrzéssel. Pintér Sándor egyszersmind bejelentette, hogy június végére minden magyar határátkelőt bekapcsolnak a korszerű számítógépes rendszerbe.

Eddig bizony inkább lassította, mint gyorsította a határetkelést a számítógép. Reméljük, most már tényleg gyors lesz és egyben hatékony.

Az orosz hadvezetés szerint a észak-kaukázusi köztársaság hegyvidéki részén került a gerillák csapdájába az elitalakulat,
amelynek csaknem valamennyi tagja meghalt.

Vajon mennyi vér folyik el még, amíg békeértett lesz a csecsen kérdés?
 

Mary Robinson ENSZ emberjogi főbiztos a hét végén csecsen településeket és menekülttáborokat keres fel, hétfőn és kedden pedig orosz politikusokkal, köztük Igor Ivanov külügyminiszterrel tárgyal.

Az oroszok máris elfogultnak mondták, pedig még érdemben nem reagált semmire.
Vissza a kezdőlapra