Időközi parlamenti képviselői választások
Fehérgyarmaton és Székesfehérváron

Fehérgyarmaton érvényes, ám eredménytelen, Székesfehérváron pedig az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulója. Szabolcsban a koalíció, Fejér megyében a szocialisták jelöltje áll az élen. Mindkét helyen két hét múlva kerül sor a második fordulóra .

Az ábrából világosan látható, hogy jó esély van arra, hogy a Fidesz-FKGP jelöltjei végezzenek az élen a második fordulóban, Fehérgyarmaton függetlenül az esetleges visszaléptetésektől, Székesfehérváron viszont akkor látszik csak biztosnak a győzelem. ha az MDF visszalépteti jelöltjét és szavazótáborával csatlakozik a koalíciós jelölthöz. Amennyiben a kormány-koalíció már az első fordulóban is közös jelöltet indított volna, Fehérgyarmaton nem lenne második forduló!

Az alábbiakban néhány elgondolkodtató véleményt emelünk ki a mai sajtóból:

Répássy Róbert (Fidesz) igen imponálónak nevezte Fehérgyarmaton a Fidesz-FKGP közös jelölt első fordulóban elért eredményét . Mint mondta, a koalíció szereplése az időközi választásokon jónak és eredményesnek minősíthető. Mindkét körzetben nagy esélye van a Fidesz-FKGP közös jelölteknek a második fordulóban, az esetleges visszalépésektől függetlenül. Ugyanakkor számít arra, hogy az MDF a második fordulóval kapcsolatban meghozza a szükséges döntést.

Elégedetten nyilatkozott Bánk Attila (FKGP) is, elgondolkoztatónak tartja azonban, hogy a legkisebb koalíciós partner, az MDF két hét alatt immár másodszor akadályozta meg a kormánypárti erők teljes győzelmét.

Dávid Ibolya (MDF) szerint mindkét választókörzetben nagyobb volt az MDF támogatottsága, mint azt a korábbi felmérések mutatták. A pártelnök számára ez öröm, de mégsem felhőtlenül, mert nem az MDF-en múlott, hogy sem Fehérgyarmaton, sem Székesfehérvárott nem tudott a koalíció közös jelöltet állítani. "Egyedül én írtam levelet a koalíciós pártok elnökeinek, hogy indítsunk közös jelölteket" - mondta, reményét fejezve ki egyúttal, hogy választási eredményeik ismeretében a másik két koalíciós párt elzárkózása már nem lesz ennyire határozott a közös jelölt indításától.

A Népszabadságban Nagy N. Péter elemzi az időközi választások első fordulójának eredményét. A szerző kiemeli: "ha mindkét körzetben szocialista győzelem születik, azzal az MDF nyer, mert " e pillanattól csak a Fórummal együtt lenne biztos többsége a koalíciónak."

Remélhetőleg az MDF nem ilyen nyereségre számít!

Vissza a kezdőlapra