Kedvező gazdasági hírek
a Világgazdaság 2000. március 6-i száma alapján
A vártnál jobb folyó hiány

Januárban 82 millió eurós hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az adat jóval kedvezőbb, mint a piaci várakozások, ami főleg a szolgáltatások egyenlegének javulásával magyarázható. Pozitívan alakult a külkereskedelmi egyenleg is, de egyesek szerint a magas export- és importdinamika hosszú távon nem fenntartható.

*************

A folyó fizetési mérleg januárban -- az előzetes adatok szerint -- 82 millió eurós deficitet ért el, jelentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A passzívum 69 millió euróval kisebb, mint egy évvel korábban.
A hiányt bőven finanszírozta a nem adóssággeneráló tőkebeáramlás, ami januárban 180 millió euró volt. Ez 84 millió euróval kevesebb, mint 1999 első hónapjában.
A piacot meglepte a kedvező adat, az elemzői konszenzus a Reuters körkérdése alapján 160 millió dolláros (közel 170 millió euró) deficittel számolt. A külső egyensúly javulása elsősorban a szolgáltatások egyenlege vártnál jobb alakulásának köszönhető.
Ugyan még nem állnak rendelkezésre a részletes adatok, ám Varga Csaba, a Citibank elemzője két okot vél meghúzódni a kedvező szolgáltatások egyenlege mögött. Egyrészt egyszeri bevételek is növelhették az aktívumot, másrészt a technikai és kulturális szolgáltatások egyenlege -- amely eddig mindig jelentős hiányt mutatott -- januárban kisebb deficittel, esetleg nullszaldóval zárt. Mindemellett az idegenforgalom is jobb szaldót mutatott a vártnál.
A szolgáltatások egyenlegének tavalyinál kedvezőbb alakulása előre látható volt, hiszen 1999 januárjában már érzékelhető volt a koszovói háború előszele, és ez okozta a hiányt -- mondta Rácz Anikó, a CA IB elemzője, aki 80 millió dolláros prognózisával a legpontosabb előrejelzést adta.
A külkereskedelmi mérleg 131 millió eurós passzívumot ért el januárban, ami 48 millióval nagyobb, mint egy évvel korábban. Azonban az elemzők ezt nem tartják kedvezőtlen adatnak. Mind az export, mind pedig az import volumene közel 30 százalékkal bővült 1999 januárjához képest, ami pozitív tendenciát jelez. A gyenge euró és a rendkívül gyors ipari növekedés tükröződik az export alakulásában -- véli Varga. Az, hogy az import dinamikája is magas, két tényezővel magyarázható: egyfelől az erős dollárral (ami megdrágítja az energiabehozatalt), másfelől pedig azzal, hogy az exportorientált termelés importigényes, fejtette ki. Hasonlóan vélekedik Rácz is, aki szerint azonban ilyen mértékű növekedés hosszú távon nem fenntartható.
Ami a finanszírozási oldalt illeti, mindkét elemző kevesellte a nem adóssággeneráló tőkebeáramlás mértékét. Főleg a portfólióbefektetések 135 millió eurós értéke tűnik kevésnek, a piacon ennél jóval nagyobb forrásbeáramlás volt érzékelhető -- tette hozzá Rácz. Emellett a jegybanki tartalékok 11,5 milliárd eurós január végi állományát is alacsonynak véli, a jegybank jelentős konverziói nagyobb mértékét indokolnak, mondta.
Mindezek alapján Rácz Anikó éves szinten 2,2 milliárdos hiánnyal számol. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, az év második felében megnőhet a deficit a gyorsuló fogyasztás miatt. Varga az év végére 2,3-2,4 milliárdos passzívumot prognosztizál.

Sebestyén Szabolcs

Élénkülő belföldi kereslet - Szárnyal az ipar

Rendkívül dinamikusan -- éves szinten 18,5 százalékkal -- bővült januárban az ipari termelés volumene a KSH előzetes adatai szerint. A kibocsátás húzóereje a kivitel volt, amely mellett immár megjelent a hazai kereslet is.

*************

Előzetes adatok szerint az ipari termelés volumene 18,5 százalékkal haladta meg januárban a megelőző év kibocsátását -- derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. Nem csak az éves növekedési ráta volt magas, hiszen decemberhez képest is 4,8 százalékkal emelkedett az ipari termelés.
Ez az adat nagyon jó, számottevően meghaladja a várakozásokat -- mondta a Világgazdaságnak Rácz István, a CSFB elemzője. A rendkívül robusztus növekedést jelző adat megingatta azokat a félelmeket, amelyek az ipari termelés dinamikájának decemberi mérsékelt visszaeséséből adódtak. A főleg az Európai Unió kereslete által indukált ipari termelésnövekedés az idén el fogja érni csúcsát, az éves dinamika a tavalyi éves 10,5 százalékos ütem felett alakulhat -- mondta.
Az európai kereslet mellett a belföldi értékesítés gyorsulását is lehet tapasztalni a decemberi adatok alapján -- mutatott rá Forián Szabó Gergely, a Budapest Alapkezelő elemzője. A belföldi eladások további expanziójára lehet számítani januárban is, hiszen a tavaly év végi adatok fényében az új rendelések között domináns volt a belföldi új rendelések értéke. Az összes rendelésállomány magas szintje és az uniós kilátások mind az ipari termelés erős ez évi dinamikáját vetítik előre, 2000-ben éves szinten 12 százalék fölötti volumenbővülésre lehet számítani. Mindez rendkívül figyelemreméltó, tekintve a magas tavalyi bázist.
A beruházások alakulása is egyértelműen a termelésnövekedés irányába mutat. A dinamikus 7,7 százalékos tavalyi feldolgozóipari beruházásnövekedés megteremti az alapját a növekvő kibocsátáshoz szükséges kapacitásoknak.
Folytatódott a versenyképesség javulása, a régióban egyedülállóan versenyképes termékeket előállító hazai feldolgozóipar tavaly 10 százalék feletti termelékenységjavulást mutatott fel. A magyar vállalatok képesek voltak sokkal jobban meglovagolni a nyugat-európai konjunktúrát, mint például lengyel kollégáik. Így várhatóan az ipari termelés húzóereje továbbra is az export marad.
A növekedés meglehetősen koncentrált, az ugyanis túlnyomórészt a gépipar dinamikájának köszönhető -- mutatott rá Rácz. A gépipar dominanciája főleg az adottságoknak köszönhető: itt van olyan komparatív előnyünk, amelynek további kiaknázása kívánatos. A kormányzati intézkedések hatására azonban ez az egyoldalúság csökkenthető mind területi kiegyenlítéssel, mind a beszállítói bázis támogatásával.

Az új kedvenc Magyarország

Egyre több külföldi befektető fordul az EU-csatlakozásra első körben esélyes országok felé, amelyek közül Magyarország került az első helyre. Mindezt megalapozzák a pénteken közzétett rendkívül kedvező makroszámok is. Mind a folyó fizetési mérleg hiánya, mind pedig az ipari volumenbővülés pozitívabb volt, mint a piaci várakozások.

*************

A külföldi befektetők egyre inkább az EU-csatlakozásra első körben esélyes országokra irányítják figyelmüket, Magyarország átvette "a legjobb konvergenciabefektetés stafétabotját" Görögországtól -- írta a Dow Jones.
A befektetői optimizmust igazolták a pénteken közzétett makrogazdasági mutatók is. A folyó fizetési mérleg egyenlege -- az előzetes adatok alapján -- 82 millió eurós hiánnyal zárt, ami nagyjából a fele annak, mint amit a piac várt. Emellett biztató a 180 millió eurónyi nem adóssággeneráló tőkebeáramlás, ami bőven fedezte a hiányt.
Kedvezőek az ipari adatok is, a KSH előzetes számításai szerint januárban 18,5 százalékkal bővült a magyar ipar kibocsátása az egy évvel korábbihoz képest, a decemberihez viszonyított dinamika is jelentős, 4,8 százalékos volt.
A nagyon jó makroadatok megpezsdítették az állampapírpiacot is, ahol az ötéves államkötvény hozama pénteken 8 százalék alá esett. A nemzetközi piacokon is szűkült a magyar eurokötvények hozamprémiuma, miután egyre több befektetési alap hozta át a pénzét a lengyel piacról Magyarországra.
A Fitch IBCA térségigazgatója ugyanakkor közölte, hogy a magyar növekedés elsősorban az EU törékeny fellendülésére épül, emellett még mindig magas az infláció. A piacon már jobb a magyar szuverén adósság megítélése, mint a hitelminősítőé, azonban a Fitch IBCA figyelmeztetett a hazai költségvetési helyzet gyengeségére.
 

Vissza a kezdőlapra