Három hír Jugoszláviából
2000. július 23.

Egy jámbor óhaj

Az ellenzék egységesen vegyen részt a választásokon – A Szociáldemokrácia Főbizottsága állást foglat amellett, hogy az ellenzék egységesen vegyen részt a választásokon, de emellett azt is nyilvánosságra hozták, hogy támogatni fogják az ellenzék közös elnökjelöltjét, valamint döntést hoztak arról, hogy azonnal intenzív választások előtti aktivitásba kezdenek.
„A demokratikus ellenzéknek folytatnia kell a választásokon közös listákkal történő fellépés érdekében való intenzív felkészülést, majd pedig a választásokra készen a becsületes és fair feltételek érdekében kell küzdenie, egészen a választások megtartásának napjáig, különösképpen a média nyitottsága, a szavazópolgárok listáinak és a szavazóhelyek ellenőrzése tekintetében.” – ez a mai napon megtartott összejövetel egyik záróhatározata.
Az ülésről kiadott közlemény tartalmazza még, hogy a Főbizottság megbízza az elnököt és a párt elnökségét, hogy támogassák „Szerbia és Montenegró demokratikus erőinek azt a közös jelöltjét, aki a polgárok széleskörű támogatására számíthat, s aki a közvélemény szemében a demokratikus, reformer és európai beállítottságával vált ismertté”.

A nyerőlap: a nacionalista kártya(?)

A Jugoszláv Hazafias Szövetség újvidéki bizottsága „egyöntetűen támogatta azt a javaslatot, hogy Szlobodan Milosevics, a JSZK jelenlegi elnöke legyen a hazafias Jugoszlávia képviselője a küszöbönálló választásokon is „, írja a Vecsernye Novoszti napilap. Az újság idézi Damnjan Radenkovics, a vajdasági végrehajtó tanács elnökének szavait is, aki a Hazafias Szövetség újvidéki szervezetének alakuló közgyűlésén kijelentette, „a nép meg tudja különböztetni a hazugságot az igazságtól, és kész megőrizni szabadságát és függetlenségét”.
„A hazafiasság jegyei mindig is jellemzőek voltak népünkre, amely sohasem tűrte el az idegen gazdát a saját birtokán”, hangsúlyozta Radenkovics.

Választás szeptember 24-én?? - Terrorista = nem a hatalom szolgája

A Demokratikus Alternatíva Jugoszláv Egyesült Baloldali hírforrásokra hivatkozva közli, hogy a JSZK szövetségi választásait szeptember 24-én tartják meg. A közlemény pontosítja, hogy amennyiben az erről szóló döntés nem születik meg a holnapi parlamenti ülésen, a szövetségi képviselőház újabb rendkívüli összejövetelt tart majd, ahol „egy kalap alatt megszavazzák a terroristaellenes törvényt is". A DA közleménye hangsúlyozza: a terroristaellenes törvény körüli huzavona tulajdonképpen „paravánként szolgált a rajtaütésszerű alkotmánymódosítás végrehajtására", s hogy mindazok, aki azt hitték, a JEB eláll ennek a törvénynek a megszavaztatásától, „politikailag naívaknak" bizonyulnak.

A háttérképen a tavalyi belgrádi tüntettés az országot lángbaborító diktátor ellen.

Vissza a kezdőlapra