Továbbra is Katona Tamás a lengyel nagykövet jelölt
A Külügyi Bizottság nem támogatta a kinevezést

Továbbra is Katona Tamás a jelölt a varsói nagyköveti posztra - jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár az MTI-nek azt követően, hogy a külügyi bizottság szerdai ülésén nem támogatta az Antall-kormány államtitkárának kinevezését.

Katona Tamás jelölésére tízen igent mondtak, tizenegyen pedig tartózkodtak.

A szavazásnál tartózkodó szocialista és kisgazda képviselők elsősorban azt kifogásolták, hogy a jelölt nem beszél lengyelül, és nincs kialakult kapcsolatrendszere a fogadó országgal - számolt be a sajtónak a zárt meghallgatás után Szent-Iványi István, a bizottság SZDSZ-es elnöke.

Németh Zsolt szerint a jelölést alapos megfontolás előzte meg. Elmondta: a kiválasztáskor a jelöltek személyes kapcsolatrendszerének megléte nagyobb súllyal esik latba, mint az, hogy az illető esetleg nem beszéli a fogadó ország nyelvét.

Katona Tamás alkalmasságához nem férhet kétség, ezt jól bizonyítja, hogy a bizottsági szavazáskor nem volt ellenvoks, s a testület SZDSZ-es elnöke is igennel szavazott - mondta az államtitkár. Hozzátette, a bizottság ajánlása csak mérlegelési kötelezettséget jelent a külügyi tárca számára. Kitért arra is: tudja, hogy az ellenzék nem ért egyet a kormányzat nagykövet-kinevezési politikájával, s ezzel indokolta a tartózkodások nagy arányát is. Azt nem kívánta kommentálni, vajon a bizottság kisgazda tagjai miért tartózkodtak a voksoláskor.

Nagy megszégyenülésnek tartom, hogy a külügyi bizottság nem támogatta nagyköveti kinevezésemet - nyilatkozta az MTI-nek Katona Tamás.

Elmondta: a bizottsági meghallgatás kellemes beszélgetésként indult, ahol először mindenki "az egekig magasztalta őt", majd a testület mégsem támogatta kinevezését.

A jelölt véleménye szerint a szavazás nem róla szólt, a pártok belpolitikai ügyek miatt "verték el egymáson a port", amelynek a jelen esetben ő lett az áldozata.

A felelősség semmiképpen sem az MDF-et, sokkal inkább a második legnagyobb kormányzópártot illeti - közölte Csapody Miklós, a bizottság tagja, az MDF alelnöke az MTI érdeklődésére.

A két MDF-es képviselő, Csapody Miklós és Kelemen András nem volt jelen a szavazásnál. - Hivatalos elfoglaltságom miatt maradtam távol ettől a napirendi ponttól, az MDF alelnökeként egy ökumenikus konferencián vettem részt - hangsúlyozta Csapody Miklós.

A képviselő érthetetlennek nevezte, hogy a kisgazda képviselők az ellenzéki pozícióval megegyezően szavaztak.

Sajnos ismét bebizonyosodott, hogy a koalíció gyenge pontja nem az MDF - fogalmazott Csapody Miklós.
 

Vissza a kezdőlapra