A Szent Korona a nemzeti zászló után a legfontosabb nemzeti jelkép a magyar lakosság szemében - számolt be egy közvéleménykutatásról a Magyar Nemzet (1999. dec. 18). 
Áthelyezését illetően már megosztott a társadalom. A Fidesz támogatóinak 71, míg az MSZP támogatóinak csak 43 százaléka ért egyet azzal, hogy a Szent Korona az Országházban lesz. 

Sokan egyetértenek azzal, hogy a Szent Korona nem múzeumi tárgy. Ellenkező nézeten a Fidesz támogatóinak 14, de az MSZP szavazóinak 66 százaléka van. (Ez is adalék a választópolgárok véleményének polarizálódásához.) 

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének - egyébként a kisgazdapárttal egyező - véleménye vasárnap 19 órakor hangzott el a MTV1 műsorában: végleges őrzési helynek a királyi Vár inkább megfelelne. Reméljük, hogy a Korona közelsége felelősebb képviselői magatartásra késztet mindenkit, s az ellenzék is felhagy mai destruktív politikájával. (A mai légkörben elgondolni is rossz, mit művelnének egyesek, ha a miniszterelnökség és a korona egyaránt a Várban lenne!)
Most, hogy túl vagyunk az ünnepségeken, érdemes kiértékelni a tapasztalatokat. A kormánykoalícióban felmerült a gondolat, a millennium megünneplésének méltóságát emelné, ha az Országgyűlés a jubileumi év kezdetén, 2000. január 1-én ünnepi ülésen szavazná meg a Szent Koronáról szóló törvényt. Az ellenzéknek ez nem tetszett, ezért az olyannyira erőszakosnak mondott koalíció engedett, országgyűlés helyett csak egy ünnepségre került sor. Ekkor az ellenzék kifogásolta a törvénytervezet néhány mondatát, a közmegegyezés érdekében a mondatokat a kormány kihagyta. Ezután az ellenzék a millenniumi év megnyitó ünnepségén kért megszólalási lehetőséget a frakcióvezetők részére, ezt elvi (a köztársasági elnök és a frakcióvezető nem azonos kategória) és gyakorlati okokból (három beszéd elég egy ünnepségre) egyaránt el kellett utasítani. Ha a kormánykoalíció eredeti gondolatát elfogadják, nem lett volna akadálya, hogy ők is beszéljenek. A javaslat elvetésével megtalálták az indokot: az SZDSZ és a szocialista vezérkar távolmaradt. Melyik fél keresi folyton az összeütközést? Ki az erőszakos? Az elmúlt két nap fontos tanulsága: az ellenzék nem képes már megakadályozni a kormánykoalíció és a lakosság egybecsengő akaratát és nem tudja elrontani erőt adó ünnepeinket.