Meginduló lakásépítések

Az alábbi sokor a Világgazdaságban jelentek meg, 2000. június 30-án.
Mi jó hírnek látjuk, ám a cikk hangulata nem ezt tükrözi.
Vajon kinek van igaza? Várjuk olvasóink véleményét!

A lakosság pénzügyi vagyonának apadása szakértők szerint a következő hónapokban is folytatódhat, egyúttal számítani lehet az ingatlanhitel-állomány gyors növekedésére is. A háztartások ugyanis a vélemények szerint most elsősorban elhalasztott lakásberuházásaikat hajtják végre félretett pénzük terhére.

B. Varga Judit

Az amerikai tőzsde szárnyalása jórészt abból származott, hogy a lakosság ott fektette be megtakarításai jelentős részét. A magyar piacon is többen bíztak abban, hogy a részvények népszerűségének növekedése segítheti a börze felfutását. Ezek a remények azonban a legutóbbi megtakarítási adatok alapján meglehetősen bizonytalanná váltak.
A szakértők egy része úgy látja, hogy a háztartások most elsősorban elhalasztott lakásberuházásaikat hajtják végre félretett pénzük terhére. Ezt támasztják alá a Központi Statisztikai Hivatal adatai is: az idei első negyedévben 32 százalékkal több új építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Az ingatlanforgalmazással foglalkozó Mareco Rt. vezérigazgatója, Borics Zoltán elmondta: a jelenleg épülő, különböző stádiumban levő új házak és lakások leendő tulajdonosai eddig 120-150 milliárd forintot fizettek ki az építőcégeknek.
Az építkezések zöménél pedig eddig még csak a vételár egy részét kellett befizetni. Így a háztartások pénzügyi vagyonának apadása a következő hónapokban is folytatódhat. Emellett arra is számítani lehet, hogy az ingatlankölcsönök állományában is rövidesen hirtelen felfutás következhet be.

Világgazdaság honlapja
 

Vissza a kezdőlapra