Módosító javaslat
Dr. Áder János Úrnak
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján “A magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény módosításáról” szóló T/2293. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvény 1. §-ának (2) bekezdése új c) ponttal egészül ki és a további pontok betűjele értelemszerűen változik:

c) a fogantatást követő harmadik hónap után a megszületett gyermekekkel azonos mértékű és azonos szabályok szerinti személyi jövedelemadó kedvezményben részesíti a gyermeket váró családot; az ikergyermekek után az igénybe nem vett adókedvezmény a következő éves adóbevalláskor érvényesül;
Indokolás

Az Alkotmánybíróság a törvény ma hatályos formáját nem találta alkotmányos elveinkkel összhangban lévőnek többek között azért, mert a magzat és az anya érdekei közötti döntés során a magzat esélyei minimálisak. Az államnak tehát kötelessége a gyermekek és azon belül a magzatok a korábbinál hatékonyabb támogatása.

A módosítás abból indul ki, hogy a beterjesztett tervezet nem elég hatékonyan érvényesíti a fenti szempontot és ezért a magzatok melletti döntés esélyét növelendő a gyermekekre jelen kormány által bevezetett adókedvezményt a három hónapnál idősebb magzatokra is kiterjeszti.

A módosítvány elfogadásával a magyar szociálpolitika rendszerén a Bokros-csomag által ütött utolsó seb is begyógyulna. A módosítás elfogadásának közvetlen költségvetési kihatása nincs, a bevezetést követően a személyi jövedelemadó csökkenéssel kell számolni. Ennek mértéke kevesebb, mint évi másfél milliárd forint. (Évi százezer szüléssel számolva - noha kevesebb van - és azt feltételezve, hogy minden érintett család teljes mértékben igénybe tudja venni az adókedvezményt. A számítás annak a feltételezésével történt, hogy az igénybevevők 80 százaléka első vagy második és 20 százaléka harmadik gyermekként jön a világra. A fogyatékosoknak adott emelt szintű kedvezményt a dolog természete miatt nem vettük figyelembe.)

Budapest, 2000. április 3.

Vissza a kezdőlapraVissza az előző oldalra