A Tragédia 1500. jubileumi előadása
Kiállítás a Várszínházban

Kivételes jubileumhoz érkezett a magyar színháztörténet: a Nemzeti Színház 1500. alkalommal játssza Madách Imre Az ember tragédiája című művét; a pénteki Várszínházi előadást megelőzően a darab nemzeti színházbeli történetét bemutató kiállítás nyílik a teátrumban.

A tárlatot Sinkovits Imre Kossuth-díjas színművész - Ádám több százszori életre keltője nyitja meg. Kávási Klára, a kiállítás rendezője az MTI-nek elmondta: az 1883. szeptember 21. ősbemutató óta eltelt 117 évben hat különböző színpadon láthatta a Tragédiát a Nemzeti Színház publikuma.

A kiállításon helyet kapott félszáz tabló számos színháztörténeti érdekességet tár az érdeklődők elé. Láthatók többi között korabeli plakátok, fényképek, az egykori színpadra állítóknak a Tragédiával kapcsolatos feljegyzései - ismertette. - Így például látható az ősbemutató színlapja. Madách művének színre vitele Paulay Ede nevéhez fűződik. Ádám szerepében Nagy Imre debütált. Az első Éva, Jászai Mari volt. Lucifert Gyenes László játszotta.

A kiállítási forgatókönyv tanúsága szerint a látogatók nyomon követhetik azt is, hogy az elmúlt évtizedekben kinek a rendezésében és mikor mutatták be újra és újra a nagy művet, amelyről Hevesi Sándor a következőket írta: "Madách költeménye bibliája a Nemzeti Színháznak, amelyet örökké forgat, amelyből mindig tanul, amelyet sohasem fog teljesen kitanulni."

Ádám szerepét olyan híres színészek játszották, mint például Beregi Oszkár, Ódry Árpád, Abonyi Géza, Lehotay Árpád, Szabó Sándor, Ladányi Ferenc, Básti Lajos, Bessenyei Ferenc és Bitskey Tibor. Évát játszták Fáy Szeréna, Márkus Emília, Tasnády Ilona, Tőkés Anna, Lukács Margit, Szörényi Éva, Máthé Erzsi, Váradi Hédi és Zolnai Zsuzsa. Lucifer alakítói között volt Pethes Imre, Nagy Adorján, Ódry Árpád, Lehotay Árpád, Tímár József, Csortos Gyula, Balázs Samu, Major Tamás, Ungvári László, Básti Lajos és Kálmán György. A Tragédia színre vitelének centenáriumán, 1983. szeptember 21-én Vámos László rendezésében mutatták be Bubik István, Tóth Éva és Balkay Géza főszereplésével. A jelenleg műsoron lévő Tragédiát - Iglódi István rendezésében - 1997 márciusában mutatták be a Nemzeti kamaraszínházában, a Várszínházban. Az 500. előadás Horváth Árpád, az 1000. Major Tamás nevéhez fűződik. Az 1500. előadáson a főszerepekben Széles Tamás, Söptei Andrea és Csikos Sándor lép fel.

MTI
2000. április 4.

A kiállítás a pénztár nyitvatartási ideje alatt tekinthető meg, naponta 13 és 19 óra között.
Várszínház, Budapest, 1014. Színház utca 5/9.

 

Vissza a kezdőlapra