Államfő váltás
Beiktatási ünnepség augusztus 4-én
Göncz Árpád leköszönő és Mádl Ferenc hivatalba lépő köztársasági elnök egyaránt beszédet mond augusztus 4-én, a Parlament előtt lévő Kossuth téren, ahol nagyszabású ünnepség keretében iktatják be az új államfőt. A pénteken 17 órakor kezdődő rendezvényre az ilyenkor szokásos állami protokoll mellett most első alkalommal kapott meghívást Magyarország összes polgármestere (mintegy 1900-an jelezték, hogy részt vesznek a rendezvényen). A beiktatási ünnepség a nagyközönség számára is nyilvános lesz.

A távozó államfő hivatalának utolsó napjaiban több rendezvényen is részt vesz. Pénteken a honvéd vezérkar köszön el a köztársasági elnöktől, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka. Hétfőn a Béla király úti állami vendégházban Göncz elbúcsúzik a Budapestre akkreditált diplomáciai képviseletek vezetőitől. Időközben elkészült a távozó köztársasági elnök rezidenciája a budapesti Vérhalom téren. Mádl pedig Göncz mostani lakásába, a Béla király úti rezidenciaközpont egyik épületébe költözik.

Már alakul Mádl Ferenc új stábja. A jelenlegi államfői hivatalban 13 osztályon 45-en dolgoznak, információink szerint több személyi változás is lesz augusztus 4-e után. Mádl, ha akarja, lecserélheti a teljes apparátust, az idei költségvetésben 120 millió forintot különítettek el az elnökváltásra. Ez az összeg elméletileg a hivatal összes munkatársának végkielégítését fedezi.

A leendő államfő tegnap már bemutatta új munkatársait az elnöki hivatalban - értesült a napisajtó. A köztársasági elnök hivatalát a jövőben Becker Pál, az Antall-kormány egykori pénzügyminisztériumi államtitkára vezeti majd. Helyettese Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság jelenlegi főtitkára lesz. A társadalompolitikai titkárságot Kulin Ferenc, az MDF volt országgyűlési képviselője vezeti augusztus 7-étől. Az elnöki szóvivői feladatokat Schillinger Erzsébet, a MeH kommunikációs és sajtóirodájának főosztályvezetője látja el.  A köztársasági elnök belföldi programjait Németh Erzsébet (aki nem azonos a volt fideszes rádiókurátorral) koordinálja. A kabinetiroda vezetőjének Szentgyörgyi Andrást kérik fel. Változás várható az alkotmányügyi és törvény-előkészítési főosztály élén is, amelyet jelenleg az ismert jogász, Kis Daisy irányít. Az államfő katonai irodájának vezetője, Horváth István ezredes, Gulyás András, aki a külügyeket irányítja és Tóth Lajos, a kitüntetések felelőse az információk szerint a helyén marad..

Vissza a kezdőlapra