Higgadtság vagy tehetetlenség?

Nagyon szomorú volt, ahogy a gazdasági minisztérium egy - már az Orbán kormány által felállított - elemző intézménye 1999. januárjában pótköltségvetésen kezdte törni a fejét. A kormánytól távolabb állók erre nekibátorodtak, s egyre hangosabban riogattak az új Bokros csomag rémével.
Mivel már 2000. január is elmúlt, tudatosítsuk: 1999-ben sem pótköltségvetés, sem semmiféle "csomag" nem volt. Az év elején még sötétebb látóhatár fokozatosan kivilágosodott, bár a külső körülmények csak részben voltak kedvezőek.
.
Érdemes mindezt felidézni, mert rendre halljuk, nem a mai kormány érdeme a jó eredmény, s nincs is semmiféle új gazdaságpolitika. Bizony kellett az Orbán kormány döntése és higgadtsága, hogy ne süllyedjünk vissza a lakosságot csomagokkal terhelő és megbokrosító kapkodáshoz. A kormányos higgadtsága nélkül a szocialista körökben oly tisztelt szakértelem vissza lökött volna 1995-be mindannyiunkat.
"Ezek se mások" -  próbálkozik az ellenzék eltántorítani azokat, akik bíznak a kormányban. De bizony mások, mondhatjuk nyugodtan: nem bokrosodnak, nem csomagoznak, pedig a "szakértők" most is ezt sürgették.
 

Vissza a kezdőlapra